Annons
Nyheter

Revolutionen som stannade i växten

– För att e-boken ska slå igenom krävs en produkt som får en att känna: Wow, den här måste jag ha. Som med i-poden. När den kom blev suget efter mp3:or så stort så att branschen inte kunde stå emot.
Nyheter • Publicerad 25 november 2009 • Uppdaterad 19 augusti 2024
Foto: 
Vill du läsa på läsplatta? Kurt Gasslander, 65, driver antikvariat på nätet och har haft bokhandel. – Ja, men jag vet inte hur bra man läser på den. Att titta på en skärm är ju ansträngande för ögonen, men de har nog hittat ett sätt att lösa det. Läsplattan är en pryl som folk säkert kommer att falla för. Jag kanske får en i julklapp? Jag har handlat med böcker i 25 år och läser varje dag. Jag tror inte att den fysiska boken kommer att försvinna.
Vill du läsa på läsplatta? Kurt Gasslander, 65, driver antikvariat på nätet och har haft bokhandel. – Ja, men jag vet inte hur bra man läser på den. Att titta på en skärm är ju ansträngande för ögonen, men de har nog hittat ett sätt att lösa det. Läsplattan är en pryl som folk säkert kommer att falla för. Jag kanske får en i julklapp? Jag har handlat med böcker i 25 år och läser varje dag. Jag tror inte att den fysiska boken kommer att försvinna.Foto: 
Foto: 
Vill du läsa på läsplatta? Caroline Arvidsson, 27 år, designstudent, Malmö. – Jag har inte själv kommit i kontakt med någon e-bok, bara hört ordet och tänkt: vad jobbigt att läsa böcker på en skärm. Jag kanske är en motsträvare men jag gillar grejen att hålla i papper. Jag kommer säkert att läsa e-böcker i framtiden när alla andra gör det. Men inte nu.
Vill du läsa på läsplatta? Caroline Arvidsson, 27 år, designstudent, Malmö. – Jag har inte själv kommit i kontakt med någon e-bok, bara hört ordet och tänkt: vad jobbigt att läsa böcker på en skärm. Jag kanske är en motsträvare men jag gillar grejen att hålla i papper. Jag kommer säkert att läsa e-böcker i framtiden när alla andra gör det. Men inte nu.Foto: 

Det säger Kalle Magnusson i Malmö, som driver bloggen "Bokens framtid". Han är också chef på det lilla skivbolaget Hybris och en del i nätverket Swedish Model, flitiga förespråkare för nya distribueringsformer och fildelning i musikbranschdebatter. Han jämför gärna det som hände för tio år sedan inom musiken med det som nu händer i bokbranschen.

– Förlagen tänker likadant som skivbolagen gjorde 98-99. De vill inte bli digitaliserade förrän de själva har utvecklat tjänster som de verkligen kontrollerar. Men det är ett problem, för förlagen är inte teknikutvecklare utan innehållsproducenter. De måste inse vad de är bäst på: berättelser, och öppna upp för andra att utveckla nya tjänster för att sprida dem, säger han.

Annons

Kalle Magnusson köpte sin egen Sony Reader på en resa till USA för en månad sedan. Men liksom de andra läsplattor som finns i dag lämnar den mycket att önska, enligt honom.

– Jag valde den för att den är fristående från alla bokhandlar, man kan köpa och ladda ner vilka format som helst. Den är öppnare än Kindle och jag tycker den är snyggare. Men den känns verkligen som en första produkt. Den har bara de basic funktionerna: man kan läsa text på den. Den är svartvit.

Han har laddat ner böcker som är gratis, tidningsartiklar och andra dokument. Men ännu har han inte köpt någon bok till plattan.

– Utbudet i Sverige är alldeles för dåligt och dessutom tycker jag att e-boken är för dyr. Hundra spänn är för mycket för en fil. Det är som med musik, först försökte man ta hundra kronor för ett album i mp3-format. Men ingen vill ju betala det. Och nu finns det nya tjänster där man betalar på andra sätt.

– Sedan måste folk som skriver böcker få ekonomisk kompensation för det. Det är jätteviktigt. Men precis som när det gäller musik tror jag att folk kommer att betala för upplevelsen kring materialet snarare än själva innehållet.

Och de viktigaste förändringarna som e-boken kommer föra med sig har inte kommit än, säger han.

– I och med e-boken blir boken för första gången social. Man kommer att kunna kommunicera med andra läsare medan man läser, och fråga: "Det här stycket är jätteintressant, vad bör jag läsa mer?" Då kommer vårt sätt att ta del av skönlitteratur och vårt sätt att studera förändras. Men någon sådan tjänst finns inte än.

Andreas Mattsson
Karin Arbsjö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons