Revolutionen som stannade i växten
Det säger Kalle Magnusson i Malmö, som driver bloggen "Bokens framtid". Han är också chef på det lilla skivbolaget Hybris och en del i nätverket Swedish Model, flitiga förespråkare för nya distribueringsformer och fildelning i musikbranschdebatter. Han jämför gärna det som hände för tio år sedan inom musiken med det som nu händer i bokbranschen.
– Förlagen tänker likadant som skivbolagen gjorde 98-99. De vill inte bli digitaliserade förrän de själva har utvecklat tjänster som de verkligen kontrollerar. Men det är ett problem, för förlagen är inte teknikutvecklare utan innehållsproducenter. De måste inse vad de är bäst på: berättelser, och öppna upp för andra att utveckla nya tjänster för att sprida dem, säger han.
Kalle Magnusson köpte sin egen Sony Reader på en resa till USA för en månad sedan. Men liksom de andra läsplattor som finns i dag lämnar den mycket att önska, enligt honom.
– Jag valde den för att den är fristående från alla bokhandlar, man kan köpa och ladda ner vilka format som helst. Den är öppnare än Kindle och jag tycker den är snyggare. Men den känns verkligen som en första produkt. Den har bara de basic funktionerna: man kan läsa text på den. Den är svartvit.
Han har laddat ner böcker som är gratis, tidningsartiklar och andra dokument. Men ännu har han inte köpt någon bok till plattan.
– Utbudet i Sverige är alldeles för dåligt och dessutom tycker jag att e-boken är för dyr. Hundra spänn är för mycket för en fil. Det är som med musik, först försökte man ta hundra kronor för ett album i mp3-format. Men ingen vill ju betala det. Och nu finns det nya tjänster där man betalar på andra sätt.
– Sedan måste folk som skriver böcker få ekonomisk kompensation för det. Det är jätteviktigt. Men precis som när det gäller musik tror jag att folk kommer att betala för upplevelsen kring materialet snarare än själva innehållet.
Och de viktigaste förändringarna som e-boken kommer föra med sig har inte kommit än, säger han.
– I och med e-boken blir boken för första gången social. Man kommer att kunna kommunicera med andra läsare medan man läser, och fråga: "Det här stycket är jätteintressant, vad bör jag läsa mer?" Då kommer vårt sätt att ta del av skönlitteratur och vårt sätt att studera förändras. Men någon sådan tjänst finns inte än.