Annons

Regionens nya digitala haveri

I torsdagens KB (6/2) kan man läsa att det ”intelligenta” systemet vårdexpressen stoppats på grund av misstankar om felaktig upphandling, skriver Per-Olof Kjellsson, läkare.
Vårdteknik • Publicerad 6 februari 2020 • Uppdaterad 16 juni 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I framtiden ersatt av maskiner?
I framtiden ersatt av maskiner?

Enligt tillverkaren rör det sig om ett AI-system som skulle spara tid och pengar åt vårdcentralerna genom att patienterna fick föra in sina symptom på en läsplatta och dessa uppgifter fördes sedan direkt in i journalen. Systemet skulle också ge förslag på diagnoser samt utredning och behandling.

Det har nu provats på åtta vårdcentraler och visat sig vara katastrofalt uselt. Enligt en läkare är systemet amatörmässigt konstruerat. De lämnade uppgifterna presenteras på ett rörigt sätt som är svårt att överblicka varför läkaren måste göra om arbetet från början. I själva verket leder systemet till att varje besök tar längre tid. En vårdcentral i Lund kastade ut systemet efter några dagar, på två andra vårdcentraler fick det betyget ett respektive två på en tiogradig skala!

Annons

Återigen visar detta på regionpolitikernas övertro på maskinsystem som överlägsna människan. Det var regionrådet Gilbert Tribo (L) som trodde att man kunde ta en bild med mobilen av sitt svalg och skicka in för att få diagnos och behandling. Jag har ett bättre förslag: Svälj din mobil och gör din egen mag-tarmundersökning. Obs: glöm inte att tända ficklampan!

Per-Olof Kjellsson

Leg läk

Annons
Annons
Annons
Annons