Annons
Nyheter

Räddningsarbete avslutat i Mexiko

Räddningsarbetarna har slutat att leta efter kroppar i rasmassorna efter jordbävningen i Mexiko den 19 september. Sammanlagt omkom 369 människor i katastrofen, de flesta i huvudstaden.
Mexico city • Publicerad 5 oktober 2017
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Efter 15 dagars sökarbete hittades det sista dödsoffret under en raserad kontorsbyggnad i stadsdelen Roma i Mexico City, som drabbades hårt av skalvet.

– Baserat på listor från familjemedlemmar och vittnesuppgifter från människor som arbetade i byggnaderna som kollapsade, liksom uppgifter från vänner och andra, förväntar vi oss inte längre att hitta fler, säger huvudstadens borgmästare Miguel Ángel Mancera i en tv-intervju.

Annons

President Enrique Peña Nieto säger att landet nu fokuserar på återuppbyggnad efter den senaste jordbävningen och ett annat skalv som drabbade landet den 7 september. Sammanlagt uppskattas skalven ha orsakat skador för motsvarande drygt 16 miljarder svenska kronor.

– Sök- och räddningsarbetet är över. Nu går vi vidare till återuppbyggnad, sade Peña Nieto under ett tv-sänt möte med regeringen.

Han sade att offentlig och privat finansiering kommer att vara tillgänglig för att reparera skadade byggnader och bygga upp de som kollapsat.

Uppskattningsvis har 1 800 byggnader i Mexico City skadats allvarligt i skalven och måste repareras eller rivas.

Kontorsbyggnaden där det sista dödsoffret hittades förvandlades till en hög av stål och betong när jordbävningen med magnituden 7,1 skakade landet. Sammanlagt har 49 kroppar hittas i husets rasmassor. 28 människor räddades från byggnaden under de första dagarna efter skalvet.

Familjemedlemmar har protesterat vid platsen under en veckas tid och anklagar myndigheterna för att räddningsåtgärderna inte är tillräckliga.

Tjänstemän har lovat att kontorsbyggnaden inte ska rivas omedelbart så att eventuella konstruktionsfel kan utredas.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons