Annons
Nyheter

Premiär med ovanligt många frågetecken

”Viktigt för framtiden att laget åtminstone är med i toppen i år”, skriver Jonas Jakobsson inför TFF-premiären.
Nyheter • Publicerad 12 april 2013
Foto: Johan Bävman
Foto: Johan Bävman

För två år sedan spelade TFF på Råsunda, Gamla Ullevi och Swedbank stadion. Nu är det Torslandavallen, Edsborgs IP och Limhamns IP spelarna springer ut på. Det är nya tider för Trelleborgs FF. Paradoxalt nog börjar TFF om utanför elitfotbollen på en klassisk allsvensk arena, Örjans vall i Halmstad.

Inför en seriepremiär är nyfikenheten alltid stor. Men denna seriepremiär är ovanligt oförutsägbar.

Annons

När laget går ut för match mot Halmia på lördag finns det fortfarande väldigt många frågetecken. Hur starkt är nya TFF? Har laget hunnit spela ihop sig? Hur bra är de andra lagen? Det vilar en rejäl dos förväntan inför seriepremiären.

Träningsmatcherna har gett många positiva vibbar. Men för tre veckor sedan var känslan mycket bättre än den är nu. 1–6 mot Varbergs Bois på långfredagen visar att TFF ännu inte är färdigt som lag.

Alla nya sammansatta lag behöver tid. Frågan är hur mycket tid TFF behöver. Och vad händer om laget får en tuff start? Det är då de oprövade spelarnas psyke sätts på prov.

TFF är vana vid att vara den lilla föreningen som dansar med de stora elefanterna. Nu är det TFF som är den stora föreningen, laget alla vill slå.

Även om inte TFF är den givna favoriten i serien, är laget på förhand en given favorit i alla matcher. Det blir en ny situation för laget. Som också ska klaras av.

Men att bara hitta vinnarkänslan igen blir det primärt viktigaste. Att gå från förluster, skadeelände och motgångar till att bli ett lag som får medgång, vinner och ha flyt. Hittar TFF den känslan löser sig topplatsen med den.

Men en förutsättning för en topplats är ju också att spelarna slutar vara skadade hela tiden.

Det är inte jätteviktigt att TFF måste tillbaka till superettan direkt. Däremot är det viktigt för framtiden att laget åtminstone är med i toppen i år. Det är ett måste för att hålla kvar sponsorer – och ett måste för att fortfarande ha kvar epitetet som en elitförening. Det är så de spelare som kommit till TFF denna vinter ännu ser på klubben. Föreningen har fortfarande en attraktionskraft bland spelare. Den får inte förloras även om laget inte skulle ta steget tillbaka direkt.

Men det är inte bara på TFF frågetecknen är många. Division ett södra är lika oförutsägbar.

En sak ska TFF-spelarna och dess supportrar ha klart för sig inför premiären, man måste räkna med att det är en svårare serie än vad man tror.

Annons

TFF:s största konkurrenter i serien enligt mig är Oddevold, Lund, Kristianstad och Trollhättan.

Oddevold har som uttalad målsättning att vara i superettan senast 2015. Förra säsongen missade laget kvalplatsen i näst sista omgången till Lund. Men det var ett lag som var oerhört starkt på höstsäsongen, anförda av Johan Patriksson, för ett par år sedan allsvensk spelare med Gif Sundsvall, förra säsongen hela söderettans målkung med 24 mål. Laget har värvat intressanta spelare och fått in rutin, även om laget förlorat startspelare också.

Lund verkade tappa hela laget efter kvalmissen mot Värnamo då det stod klart att klubben saknade pengar. Men många av lagets bärande spelare har stannat kvar och det har sett oväntat bra ut i träningsspelet.

Kristianstad skuggade topptrion förra året. Klubben vill upp. Men, flera spelare har lämnat laget. En given toppkandidat dock.

Trollhättan har många talangfulla spelare och får de en bra start kan de ta stora kliv i år.

Ha förhoppningar på att TFF kan ta sig tillbaka till elitfotbollen direkt. Men ha inte för stora förväntningar på det. För förväntningarna på laget är det som kan bli TFF:s fall.

Den beräkningen tar jag därför med i mitt tips.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons