Annons

Polisen om det nakna och blodiga brottet: ”Kunde ha slutat mycket värre”

Fem personer — varav en polis och en flicka — fick föras till sjukhus efter det grova våldsbrottet i centrala Kristianstad.
En man i 25-årsåldern sitter gripen och ett brottsoffer säger att han ska ha torterats i flera timmar. Två män har varit nakna i samband med insatsen.
Nu sätter polisen in trygghetsskapande åtgärder efter den komplexa händelsen.
Kristianstad • Publicerad 12 augusti 2019
I flera timmar hölls brottsplatsen avspärrad. Polisen grep två personer i samband med insatsen. En av dem visade sig senare vara ett brottsoffer. Den andra, en man född 1994, sitter nu frihetsberövad.
I flera timmar hölls brottsplatsen avspärrad. Polisen grep två personer i samband med insatsen. En av dem visade sig senare vara ett brottsoffer. Den andra, en man född 1994, sitter nu frihetsberövad.Foto: Hanna Franzén

Strax före lunchtid på måndagen kallades en polisstyrka om tio bilar samt sju ambulanser ut till JH Dahlsgatan i Kristianstad. Uppgifter gjorde gällande att två nakna män befann sig på ett tak, att flera personer skadats och att ett tillhygge fanns med i bilden.

Ett vittne berättar för Kristianstadsbladet att en naken och blodig man tagit sig in i en lägenhet via ett fönster. Med tanke på fönstrets placering är det mest troliga att mannen tagit sig in genom lägenhetsfönstret via taket. Den skräckslagna mannen berättade att han blivit torterad under flera timmar.

Här saknas innehåll

Annons

Martin Thornell, kommunpolis och Åsa Nilsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, höll i måndagskvällens presskonferens på polishuset i Kristianstad.

Strax därpå grips två personer. I samband med gripandet skadas en polisman när denne tar sig in genom en fönsterruta. Polismannens skador bedöms som lindriga.

– Det blev en situation där polisen ansåg att det var brådskande att gå in i en lägenhet. I övrigt har vi ingen kännedom om någon våldsamhet i samband med gripandet, säger Åsa Nilsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, under en pressträff senare på måndagskvällen.

En av de gripna personerna visade sig senare vara målsägare.

Åsa Nilsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kristianstad, kan inte släppa allt för mycket detaljer då polisen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av utredningen.
Åsa Nilsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kristianstad, kan inte släppa allt för mycket detaljer då polisen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av utredningen.Foto: Hanna Franzén

Den andra, en man född 1994, sitter nu frihetsberövad misstänkt för det grova våldsbrottet. Polisen är säker på att han är den enda gärningsmannen. Var han är hemmahörande vill de inte gå in på. Vilket brott han misstänks för - vad ärendet rubriceras som - har polisen inte fastställt än.

I samband med situationen skadades även en annan man. I skrivande stund är det oklart vem, hur och varför. Region Skåne meddelar att totalt fyra män, två i 25-årsåldern och två i 35-årsåldern, vårdats på CSK för lindriga skador. Även en flicka som befann sig på platsen fick föras till sjukhus med i nuläget okända skador.

– Det kan vara chock. Det är också en slags skada, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Poliser var uppe på taken för att undersöka vad som hänt.
Poliser var uppe på taken för att undersöka vad som hänt.Foto: Hanna Franzén

Totalt fick alltså fem personer uppsöka sjukvård.

– Vi är tacksamma att skadebilden ser ut som den gör, trots den tragiska händelsen. Det kunde slutat bra mycket värre, säger Åsa Nilsson.

Stora delar av området kring brottsplatsen spärrades sedan av under flera timmar. Polis på plats undersökte taket, flög med drönare, genomförde dörrknackningar och gjorde en teknisk undersökning.

Annons

På måndagskvällen syntes flera poliser i Kristianstad. Under tisdagen kommer polisen att fortsätta genomföra trygghetsskapande åtgärder. De kommer dels att befinna sig på JH Dahlsgatan, dels på Stora Torg med sitt mobila kontor.

– Det här en händelse utöver det vanliga. Att man har polis på plats kan göra att man känner sig tryggare. Man kan även berätta vad man själv vet, säger Martin Thornell, kommunpolis.

Frågetecknen är fortfarande många. Det är oklart vad det var för tillhygge, hur många målsägande det finns, vad motivet till brottet är, hur det ska rubriceras, om de inblandade varit påverkade och, kanske inte minst, varför två av de inblandade männen varit nakna.

När tror ni att ni vet exakt vad som har hänt?

– När vi har en fällande dom, svarar Åsa Nilsson.

Fakta

Detta har hänt — minut för minut

11.20: Polisen larmas till ett misstänkt våldsbrott på JH Dahlsgatan, centrala Kristianstad. Kristianstadspolisen går upp i stab och får tillgång till regionala resurser.

11.23: SOS Alarm skickar den första ambulansen till platsen.

11.44 - 12.10: Under denna tid förs två män i 25-årsåldern och två män 35-årsåldern med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. Samtliga har lindriga skador. En av dem är en polis, två är målsäganden/brottsoffer och en är gärningsmannen. En flicka tas också med i ambulans för kontroll. Skadeläget för henne är oklart.

12.30 - 14.30: Ett rigoröst polisarbete tar vid och avspärrningarna utökades till Norra Kaserngatan, JH Dahlsgatan och norra delarna av Östra Boulevarden.

14.30 - 18.00: Insatsen trappas ner i hastighet, men inte i omfattning. Polisen fortsätter med informationssamlande, till exempel dörrknackningar.

18.00: Polisen håller en pressträff där de bland annat meddelar att den enda misstänkte gärningsmannen är gripen, att utredningsarbetet fortsätter och att trygghetsskapande åtgärder sätts in i Kristianstad både under måndagskvällen och tisdagen.

bild 1/4

Leo PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons