Annons

Polis och räddningstjänst besköts med raketer – hindrades från släckinsats

I samband med en utryckning till en containerbrand vid Ingelstadsgatan på Gamlegården i Kristianstad blev polisen attackerade med både raketer och stenkastning och tvingades vid något tillfälle att backa och invänta förstärkning.
Och räddningstjänsten blev hindrad från att släcka två bränder på Charlottesborg på samma sätt strax efter tolvslaget.
Kristianstad • Publicerad 1 januari 2018 • Uppdaterad 2 januari 2018
Bilden är från en tidigare raketskjutning i Kristianstad.
Bilden är från en tidigare raketskjutning i Kristianstad.Foto: Jens Christian Bladh

Räddningstjänst och polis åkte till Gamlegården vid klockan 00.43. I samband med branden där blev personal beskjuten.

– När polis kom till platsen sköt man raketer och kastade stenar, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisen i region syd, om händelserna i natt.

Annons

Samtidigt kom larm om en bilbrand vid Näsbychaussén dit både räddningstjänst och polis skickades. Bilen blev övertänd, enligt räddningstjänsten.

Vid klockan 00.18 fick SOS Alarm uppgift om en balkongbrand vid Jakobs väg på Charlottesborg. En timme senare kom även larm om en containerbrand på samma gata. Men räddningstjänsten hindrades från att släcka.

– Vi blev tvungna att retirera utan att kunna släcka bränderna. Vi blir utsatta för ett förberett bakhåll och blev beskjutna med en stor mängd raketer direkt när vi kom på plats med våra bilar. De var förberedda för att skjutas med. Vi har fått lämna platsen och det brinner fortfarande, säger Anders Pålsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Strax efter klockan 01.30 uppger han att de får många samtal från platsen om att det brinner kraftigt i en container. Räddningstjänsten håller på att förbereda för att göra en insats tillsammans med polisen.

– För vår personal och de boende på Charlottesborg är det en oerhört allvarlig händelse. Våra insatser blir mycket kraftigt fördröja, säger Pålsson.

Senare ska bränderna i området ha självslocknat.

– Hela skeendet är arrangerat för att anlägga brand och för att angripa oss och polisen, säger Pålsson.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid den tiden. Räddningstjänsten har heller inte fått uppgifter om allmänhet som skadats.

Ingen person ska ha gripits i samband med händelserna som rubriceras som våldsamt upplopp. Polisen upprättar anmälningar om detta.

Klockan 03.15 fick räddningstjänst och polis åka tillbaka till Näsbychaussén då samma bil brann på nytt. Räddningstjänsten släckte ner branden, det ska då ha brunnit i sätena.

Annons

– Bilen brann, men det var lugnt på platsen, säger Anders Pålsson.

Polisen meddelar på nyårsdagens morgon att man assisterat räddningstjänsten både på Charlottesborg och Näsby. Efter att fler patruller kommit till undsättning ska stämningen ha lugnat sig. Ingen polis ska ha skadats fysiskt.

Polisen kommer att skriva anmälningar om våldsamt upplopp på både Näsby och Charlottesborg.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons