Annons
Nyheter

Ovanligt soligt och varmt förra året – men inga rekord

Många kommer nog minnas den varma sommaren 2018 länge. Men något värmerekord blev det inte för södra Skåne. Köldknäppen i februari och mars gjorde nämligen också sitt till.
Falsterbo • Publicerad 26 februari 2019
Foto: Erik Johansen

Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren som tagit del av SMHI:s preliminära väderdata från ett hundratal väderstationer i hela Sverige.

Den station som ligger närmast Trelleborg är den i Falsterbo. Där var årsmedeltemperaturen i fjor 10,2 grader. Rekordet är från 2014 då motsvarande temperatur var 10,4 grader. SMHI tittar också på ett normalvärde mellan 1961 och 1990. Det var i Falsterbo 8,0 grader.

Annons

Trots den långa sommaren var det bara två platser i landet, Stockholm och Hoburg på Gotland, som slog värmerekord i fjor. Orsaken uppges vara det kyliga vädret i februari och mars.

– När vi får ett par kalla vintermånader som ifjor så drar det ner värdena mycket. Därför blev det ingen allmän rekordslakt, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

I Falsterbo uppmättes i fjor 2 197 soltimmar. Normalvärdet ligger på 1 714 timmar. Det var även ovanligt torrt 2018. 365 millimeter nederbörd föll över Falsterbo, jämfört med normalvärdet på 491 millimeter

– De långa perioderna med högtrycksdominans är den bakomliggande förklaringen till att det var så varmt och nederbördsfattigt. Framför allt var det en väldigt varm sommar sett till genomsnittet, men vi nådde till exempel inte över 35 grader någon gång som vi gjorde senast 2014, säger Sverker Hellström till Siren.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons