Annons

Ökad smittspridning bland unga – studentfirande kan ligga bakom

Enligt Smittskydd Skåne har antalet fall av covid-19 ökat i åldersgruppen 18 till 20 år.
De senaste veckornas studentfiranden misstänks vara orsaken till ökningen av smittobärare.
Skåne • Publicerad 15 juni 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

En tendens till ökad smitta bland unga har konstaterats av Smittskydd Skåne. Bara den senaste veckan har ett trettiotal nya fall av hittats i åldersgruppen 18 till 20 år.

– Bland de som är i den åldersgruppen ser vi en tendens till att det kan ha skett en smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé.

Annons

Enligt Smittskydd Skåne kan det ökade antalet fall vara kopplat till de många studentfirandena de senaste veckorna.

– I och med inkubationstiden för covid-19, kan vi eventuellt förvänta oss ett ökat antal fall bland unga den närmsta tiden, säger Marianne Alanko Blomé.

Fler fall upptäcks dessutom i och med att Region Skåne har ökat antalet som testas.

– Vi följer utvecklingen noggrant och vi vill redan nu inför midsommar lyfta fram att det är viktigt att man inte sänker garden nu. Kanske behöver man tänka över sina midsommarplaner utifrån detta, så att vi alla hjälps åt, säger Marianne Alanko Blomé.

– Detta gäller generellt inför sommarens andra kalas och festligheter – glöm inte att följa riktlinjerna. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom. Den som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons