Annons
Nyheter

Nya FN-sanktioner mot Nordkorea

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat igenom nya sanktioner mot Nordkorea, sedan diktaturen genomfört sin sjätte kärnvapenprovsprängning.
Nordkorea • Publicerad 12 september 2017
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i samtal med Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi efter omröstningen om att införa nya sanktioner mot Nordkorea.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i samtal med Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi efter omröstningen om att införa nya sanktioner mot Nordkorea.Foto: Jason DeCrow

Förslaget med sanktioner har tagits fram av USA. De förbjuder textilexport och begränsar importen av råolja.

Annons

– Vi har fått nog av att försöka få Nordkorea att göra det rätta, vi agerar nu för att hindra Nordkorea från att göra fel, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley enligt Reuters

USA söker inte krig mot Nordkorea och Pyongyang, säger Haley, och säger att "vi har ännu inte passerat punkten där det inte finns någon återvändo".

Det var in i det sista oklart om Kina och Ryssland, som kan lägga veto, skulle stödja förslaget. Men mindre än ett dygn före omröstningen mjukade USA upp den ursprungliga texten.

– Det är väldigt bra att säkerhetsrådet så pass snabbt och så enigt kan reagera på det som är den senaste starka provokationen från Nordkorea i form av det här kärnvapenprovet. Det är en bra och balanserad och tydlig reaktion. Vi måste vara nöjda, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT på telefon från New York.

– Det fanns ett utgångsbud från amerikanerna som var väldigt tufft, som i stort sett var en blockad mot Nordkorea. Slutprodukten är mycket mer balanserad. Det är starka sanktioner, som kommer att försvåra betydligt för Nordkoreas ekonomi. Men de innehåller också väldigt tydliga uppmaningar om att försöken att nå en politisk och diplomatisk lösning måste intensifieras. Därför menar jag att det är en bra balans – tydligt fördömande och tydliga restriktiva ekonomiska effekter för Nordkorea, men också en uppmaning till politiska och diplomatiska lösningar.

Kinas FN-ambassadör säger att alla parter ska hålla huvudet kallt och undvika retorik eller agerande som kan trappa upp spänningarna. Parterna ska återuppta förhandlingar "snarast möjligt".

Inför omröstningen hotade Nordkorea USA att landet kommer att "orsaka USA den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia", om nya FN-sanktionerna drivs igenom.

"Världen kommer att bevittna hur DPRK (Nordkorea) tämjer de amerikanska gangstrarna genom en serie åtgärder som är hårdare än de någonsin kunnat ana", hette det från utrikesdepartementet i ett uttalande från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Samtidigt kommer beskedet att Peru utvisar Nordkoreas ambassadör i landet i protest mot det nya kärnvapentestet, uppger landets utrikesdepartement enligt Reuters. Ambassadören, Kim Hak-Chol, har fem dagar på sig att lämna Peru. Förra veckan kom Mexiko med ett liknande besked.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons