Annons
Nyheter

Ny attack mot polisstation

Sten och fyrverkeripjäser krossade fönsterrutor på en polisstation i Växjö under natten. Händelsen är en i raden av attacker mot polisstationer i landet.
Brott • Publicerad 29 oktober 2017
Sten och fyrverkeripjäser krossade fönsterrutor på en polisstation i Växjö under natten.
Sten och fyrverkeripjäser krossade fönsterrutor på en polisstation i Växjö under natten.Foto: Johan Nilsson/TT

En polisstation i stadsdelen Araby i Växjö har utsatts för skadegörelse vid två tillfällen under natten.

Den första händelsen inträffade strax efter 02, då en kraftigare smäll utanför stationen orsakade skador på fyra fönsterrutor, uppger polisen. Vid 04.15 smällde det igen, och någon kastade även en gatsten mot en femte ruta.

Annons

– Det handlar troligen om kraftiga fyrverkeripjäser eller så kallade bangers, säger Calle Persson vid polisen i region Syd till TT.

Stationen var obemannad vid båda tillfällena, och ingen har kommit till skada. Men polisen ser allvarligt på händelserna.

– Dels har det varit en risk för att någon förbipasserande, som rastar hunden eller är på väg hem från krogen, skulle ha kunnat skadas. Och dels är det den allvarliga aspekten att det riktas mot rättsväsendet, säger Calle Persson.

TT: Är ni säkra på att det rör sig om en attack som medvetet riktats mot polisstationen?

– Att det sker vid två tillfällen under kort tid vid samma lokal tyder på det.

I nuläget finns ingen misstänkt för händelserna. Utredarna ska gå igenom övervakningskameror i närheten för att se om gärningsmännen fångats på bild, och kommer även att förhöra vittnen.

Skadegörelsen inträffar efter flera uppmärksammade attacker mot polisen. Förra veckan genomfördes ett sprängdåd mot polishuset i Helsingborg. Och under natten mot lördag sköts minst 12 skott mot en polismans hus i Västerås där han och hans familj låg och sov. Polisen arbetar efter teorin att dådet riktades mot dem som myndighet.

– Vi utgår ifrån att det är ett angrepp riktat mot Polisen och vår verksamhet. Då försöker vi vidta de åtgärder som vi tycker är viktiga för att det här inte ska kunna ske igen, sade polisområdeschefen Robert Wallén till TT under lördagen.

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för skjutningen i Västerås.

Under lördagen rapporterades även att en sten hade kastats genom fönstret på polisstationen i Vännäs väster om Umeå. Lokalen var tom och ingen kom till skada. Polisen vill inte sätta händelsen i samband med den senaste tidens brott mot poliser.

Annons

– Det finns inte någon misstänkt och inte heller någon hotbild. Det här kallar inte jag för ett angrepp, det här är skadegörelse, säger polisens kommunikatör Börje Öhman.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons