Annons
Nyheter

Microsoft köper Nokia

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet för motsvarande 47,1 miljarder kronor. Vd Stephen Elop går tillbaka till Microsoft, vilket väcker kritiska frågor från fackhåll. Förhandel visar ett kraftigt lyft för Nokiaaktien.
Nyheter • Publicerad 3 september 2013

– Det var en fråga om överlevnad. Utvecklingen har gått så snabbt framåt för Nokia och man har inte haft möjlighet att fokusera på telefonerna. Egentligen är det samma problem som vi hade med Sony-Ericsson. Det fungerar inte, säger Helena Nordman-Knutson, tidigare telekomanalytiker.

– Den finansiella ställningen försvagades ju hela tiden. Jag har följt den här utvecklingen i 20 år och sett hur man har monterat ned mobiltelefonaktiviteten i Norden under alla de här åren. Det är väldigt tråkigt. Men jag tror det här var den bästa lösningen.

Annons

Köpet är ett steg vidare i det samarbete som företagen inledde 2011, då Nokia började använda Microsofts Windows-mjukvara i sina telefoner.

Microsoft vill genom köpet stärka sin position på mobilmarknaden genom snabbare innovation, ökade synergier och genom att slå samman bland annat företagens marknadsföring, heter det i ett pressmeddelande.

"Det är ett djärvt steg in i framtiden, en win-win för anställda, aktieägare och konsumenter hos båda företag. Det kommer att stärka Microsofts andel och vinst på telefonområdet, och stärka möjligheterna för båda Microsoft och våra partner", säger vd Steve Ballmer.

Avtalet innebär att Microsoft får tillgång till Nokias patent i tio år. Efter affären ska Nokia koncentrera sig på nätverksbolaget Nokia Siemens Networks, som svarar för nätverksinfrastruktur.

Nokias vd Stephen Elop lämnar bolaget och övergår till Microsoft. Styrelseordförande Risto Siilasmaa blir chef för ledningsgruppen efter Elop tills vidare. Ekonomichefen Timo Ihamuotila blir tillförordnad verkställande direktör för den del av verksamheten som blir kvar inom Nokia, enligt Yle.

Försäljningen väcker frågor om vilken roll Stephen Elop spelat och om han förberett affären ända sedan han tillträdde som Nokiachef, säger Kalle Kiili, huvudförtroendeman för Nokias högre tjänstemän i Tammerfors. Elop gick över från Microsoft till Nokia hösten 2010.

– Det finns saker som inte verkar vara en ren slump. Och ofta visar det sig att de inte är det heller, säger Kiili till FNB.

Enligt Kiili var 5,44 miljarder euro för mobilenheten "skamlöst billigt". Han fruktar att Microsoft, som kommit långt i utvecklingen av en egen telefonverksamhet, bara köper ut en konkurrent från marknaden.

Nokiaaktien väntas skjuta i höjden ordentligt när aktiehandeln öppnar på morgonen. Enligt Reuters indikerar förhandeln i Tyskland en uppgång på 24 procent.

Nokialedningen flaggar för att aktieägarna kommer att få del av pengarna som Microsoft betalar för mobiltelefonverksamheten. Efter att Nokialedningen gått igenom den framtida strategin och vilken finansstruktur som bolaget sedan behöver, kommer överskottet att delas ut till aktieägarna, skriver Nokia i ett pressmeddelande.

Annons

Medan vissa ägare och bedömare varit tveksamma till den avgående Steve Ballmers satsning på mobiltelefoner, en starkt konkurrensutsatt bransch med små vinstmarginaler, applåderar andra desto mer.

– Det här är en enorm men nödvändig chansning av Microsoft. Efter att ha misslyckats i flera år med Windows Mobile Phone lägger man i en högre växel och tar kontroll över både program- och hårdvara, säger Geoff Blaber, analytiker vid CCS Insight, till Reuters.

– Ingen kan längre tveka om att en ny vd för Windows skulle kunna backa från strategin med både apparater och tjänster. Den här åtgärden förvandlar Microsofts affärsverksamhet för alltid, tillägger han.

Analytiker som Yle pratat med är förvånade. Tero Kuittinen vid Alekstra i New York kallar köpet för ett stort mysterium. Enligt honom trodde analytiker att Nokia skulle vänta minst ett år för att se hur dess Lumiamobil säljer innan man fattade något radikalt beslut.

– Det ser ut som om något skulle ha hänt som tvingar fram det här, nu sålde de nog mobilerna för ett mycket billigt pris, säger Kuittinen.

Hannu Rauhala, analytiker på Pohjola Bank, har svårt att bedöma prislappen och påpekar att det som blir kvar av Nokia har sina starka sidor. Nätverksbolaget har varit betydligt mer lönsamt än telefonerna, och i den enheten har saneringarna redan genomförts.

– Man ska komma ihåg att på nätverkssidan utgör tjänsterna en stor andel av verksamheten. Det är en mer kontinuerlig affärsverksamhet, som inte är fullt beroende av konsumenternas humör, säger Rauhala till FNB.

Avtalet måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter.

Fakta: Mer om Nokiaaffären

Affären väntas vara klar under det första kvartalet 2014, och innebär förutom köpet av mobiltelefontillverkningen också en licensiering av Nokias samtliga patent och karttjänster.

Annons

Genom affären övergår 32 000 Nokiaanställda till Microsoft. Av dem jobbar 4 700 i Finland.

Nokia var tidigare världens största producent av mobiltelefoner men under senare år har marknadsandelarna minskat.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons