Annons
Nyheter

26 ihjälskjutna i kyrka i Texas

Den svartklädde gärningsmannen sköt ihjäl 26 personer i Sutherland Springs.
Timmar efter den värsta masskjutningen i delstaten Texas samlades människor för en ljusvaka i närheten av baptistkyrkan där dådet skett.
USA • Publicerad 5 november 2017 • Uppdaterad 6 november 2017
Räddningspersonal på plats vid baptistkyrkan i Sutherland Springs i södra Texas där över 20 människor har skjutits ihjäl.
Räddningspersonal på plats vid baptistkyrkan i Sutherland Springs i södra Texas där över 20 människor har skjutits ihjäl.Foto: AP/TT

Det yngsta dödsoffret var fem år och dådet har chockat orten, som har runt 700 invånare.

Bland dem som skadats finns en sexårig pojke som nu opereras efter att ha skjutits fyra gånger, berättar hans släkting för CBS News. En tvååring skottskadades också, rapporterar The Dallas Morning News.

Annons

Det äldsta dödsoffret var 72 år. Alla känner alla i det lilla samhället, berättar invånarna.

– Det här är fruktansvärt för vår lilla stad. Alla kommer att drabbas och alla kommer att känna någon som drabbats, berättar Alena Berlanga.

Bland dem som deltog i ljusvakan finns Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare sagt att "det kommer att bli en lång sorgeprocess".

– Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, sade Abbot på den pressträff som polisen höll efter dådet.

– Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans hustru befann sig på annan ort, men parets 14-åriga dotter är en av dem som dödats.

Det finns ännu inget känt motiv för dådet i USA.

Två kvinnor omfamnar varandra efter den dödliga skjutningen i baptistkyrkan i Texasorten Sutherland Springs. Mer än 20 människor har dödats, enligt polisen.
Två kvinnor omfamnar varandra efter den dödliga skjutningen i baptistkyrkan i Texasorten Sutherland Springs. Mer än 20 människor har dödats, enligt polisen.Foto: Nick Wagner

Gärningsmannen pekas ut som en 26-årig vit man, som sparkats ut från det amerikanska flygvapnet 2014 misstänkt för brott mot sin fru och sitt barn. Han ska inte ha någon direkt koppling till kyrkan eller orten, knappt fem mil sydost om San Antonio. Han verkar enligt myndigheterna inte ha koppling till någon terrorgrupp. Polisen undersöker nu vad han har postat i sociala medier.

Grannar uppger nu att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från hans hem i New Braunfels, norr om San Antonio och fem mil från Sutherland Springs, som om han övat på att skjuta med sitt vapen.

Polisen har inte officiellt gått ut med gärningsmannens namn, bara att det är en vit man mellan 20 och 30 år som var beväpnad med en automatkarbin och hade skottsäker väst.

Annons

Vid dådet gick han in i kyrkan och sköt. När han kom ut sköts han av en ortsbo som sett dådet.

Gärningsmannen flydde därefter i ett fordon och hittades senare död.

– Vi vet inte om han dog genom att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den här invånaren, uppgav polisen på pressträffen.

Polisen ska ha hittat flera vapen i hans fordon.

Två av massmördarens offer dog utanför kyrkan, en avled på sjukhus och 23 sköts ihjäl inuti kyrkan.

20 personer vårdas på sjukhus efter dådet, några med kritiska skador.

Foto: TT

Lisa Abrahamsson/TT
Kristin Groth/TT
Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons