Annons
Nyheter

Maduros son till kritiserad församling

Presidentens son och fru har valts in i den församling som ska kunna ändra Venezuelas grundlag.
Hela församlingen består av Nicolás Maduros anhängare.
Venezuela • Publicerad 2 augusti 2017

Sonen Nicolás Ernesto Maduro Guerra är en av 545 personer som valts in till den författningsförsamling som ska kunna skriva om grundlagen efter socialistregeringens önskemål.

Det blir 27-åringens första framträdande roll inom politiken. Han har tidigare lett bland annat landets filminstitut och senast varit antikorruptionschef hos presidenten.

Annons

Även Maduros fru, 60-åriga Cilia Flores, ska sitta med i den kritiserade församlingen.

Valet till författningsförsamlingen hölls i helgen. Oppositionen har sagt att församlingen underminerar makten hos kongressen, där oppositionen är i majoritet.

Oppositionen ställde inte upp med några kandidater, vilket innebär att församlingen nu består av anhängare och allierade till Maduro.

Oppositionsledarna Leopoldo López och Antonio Ledezma har efter valet förts bort från sina hem, där de befunnit sig i husarrest.

USA:s president Donald Trump varnar Maduro och säger att Venezuelas president är "personligen ansvarig" för oppositionsledarnas hälsa och säkerhet.

"Vi upprepar vårt krav på ett omedelbart och ovillkorligt frisläppande av alla politiska fångar", säger Trump, enligt ett uttalande från Vita huset.

Venezuelas opposition planerade demonstrationer mot författningsförsamlingen på onsdagen, men dessa har skjutits upp en dag, skriver oppositionsledaren Freddy Guevara på Twitter.

Fyra månader av demonstrationer och våldsamma sammandrabbningar på gatorna har lett till att över 120 personer mist livet, varav tio under valhelgen.

Regeringskritisk demonstration i huvudstaden Caracas i måndags.
Regeringskritisk demonstration i huvudstaden Caracas i måndags.Foto: Ariana Cubillos
TT
Annons
Annons
Annons
Annons