Annons
Nyheter

Lots och tandläkare är framtidsjobb

Den som utbildar sig till gymnasielärare inom yrkesämnen, lots eller tandläkare kan räkna med jobb om fem år, enligt Saco. För musei- eller kulturyrken ser det däremot tufft ut på arbetsmarknaden.
Nyheter • Publicerad 28 november 2012
Tandläkare är ett av framtidens yrke.
Tandläkare är ett av framtidens yrke.Foto: 

Till våren ska landets elever i gymnasiets avgångsklasser göra sina val till högskola och universitet.

Och inför Sacos studentmässa i Älvsjö i Stockholm som börjar i morgon passar akademikerorganisationen på att presentera sin årliga rapport om vilka utbildningar som ger bäst chans att få jobb 2017.

Annons

Den som nästa år börjar utbilda sig till exempelvis gymnasielärare i yrkesämnen, kiropraktor eller tandläkare bedöms har bra möjligheter att få jobb om fem år.

För till exempel civil- och högskoleingenjörer, ekonomer, jurister och psykologer bedöms det finnas omkring lika många utbildade som det finns jobb.

Däremot kan de som har bespetsat sig på att jobba med bland annat ett musei- eller kulturyrke förbereda sig på att det kan bli tufft att få jobb.

Saco pekar också på att orsaken till att det kommer att vara lite konkurrens om en del yrken kan bero på att lönen eller arbetsvillkoren är dåliga.

Ann Ekstrand
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons