Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klart: Så kommer ringvägen att dras

Som TA kunde avslöja redan i lördags blev det Sverigedemokraternas förslag på en sträckning av en östlig ringväg och infart till hamnen, som klubbades igenom på måndagskvällens fullmäktigemöte.
På måndagskvällen blev det röstning i fullmäktige om ringvägen.
På måndagskvällen blev det röstning i fullmäktige om ringvägen.

På måndagskvällen fattade Trelleborgs kommunfullmäktige beslut i den omdiskuterade framtidsfrågan, hur den östliga ringvägen och infarten till hamnen ska dras.

Efter tre voteringar stod det klart att alternativen N2, D och 3 vann.

Det innebär att ringvägen ska gå utanför den befintliga järnvägen ända fram till rättspsyk, som den ska ta en båge öster om, och fortsätter ner till det planerade truck- och logistikcentret norr om väg 9. Sista biten ner till hamnen går sedan längs det befintliga järnvägsspåret över Nyhemsparken.

Därmed räddas Prestando och koloniområdet i Mellanköpinge men minst en handfull fastighetsägare kring Östra stranden blir av med sina hus när ringvägen dras längs med järnvägsspåret.

Fullmäktige röstade genom ärendet i tre delar. Först var det votering om första delen, från väg 108 till rättspsyk. SD, M, L och C ställde sig då bakom alternativ N2, längs den befintliga järnvägen. Förslaget vann med 27-19 efter votering.

Därefter var det förslaget D, med en båge öster om rättspsyk, som S och SD ställde sig bakom som vann efter votering med 28-17. Sista delen gällde från väg 9 till hamnen. Där vann förslag 3, att dra vägen längs det befintliga järnvägsspåret över Nyhemsparken. M, L, C och SD ställde sig bakom det förslaget och det vann med voteringssiffrorna 26–19.

Det blir därmed detta förslag som skickas till länsstyrelsen och trafikverket.

Därmed blir SD enda partiet som får igenom alla sina önskemål om hur ringvägen ska dras.

– Det känns bra att vi har tänkt rätt men det är en viss bitter eftersmak ändå för beslutet eftersom vissa hus måste tas bort. Vi tänker på de drabbade, sa Sverigedemokraternas oppositionsråd Helmuth Petersén, till TA, efter beslutet.

Att Prestando och koloniområdet räddas efter att de och S röstat för det förslaget var han glad för.

– Vi vill ha kvar industrin i Trelleborg och koloniområdet är viktigt, sa Helmuth Petersén.

– Vi ställer oss bakom detta beslut, meddelade både Henrik Silfverstolpe (L) och Mikael Rubin (M), från talarstolen efter omröstningen trots att deras förslag inte vann gehör fullt ut.

Söderslättspartiet och Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

Fullmäktige röstade också igenom att den östliga ringvägen ska stå klar senast den 1 januari 2026.

Beslutet skulle egentligen ha tagits på kommunfullmäktigemötet i september, men ärendet återremitterades då av Socialdemokraterna, som ville övertyga de andra partierna om att deras förslag, tråg längs väg 9 sista biten ner till hamnen, var det bästa.

Genom att dra ringvägen söder om väg 9 fram till Östra infarten och i ett tråg den sista biten ner till hamnen via en tunnel under Roddaregatan ville Socialdemokraterna undvika att behöva lösa in mellan fem och sju fastigheter kring Östra stranden.

– Vårt alternativ är lite dyrare men inte så mycket som konsulterna kommit fram till. Med vårt förslag blir det mest nytta med så få störningar som möjligt, sa Torbjörn Karlsson (S).

Men de övriga partierna i fullmäktige ville inte ändra på sina tidigare ståndpunkter.

– Vi hade debatten förra gången och livliga diskussioner. Inget är förändrat. Vi har fastställt vilka dragningar vi vill ha, inget nytt har kommit fram som gör att vi ångrat oss, sa Helmuth Petersén (SD).

– Inget nytt har hänt sedan förra gången som skulle ha fått oss att ändra oss. Nu röstar vi och ser till att bygga den här ringleden, sa Mikael Rubin (M).

Beslutet om att bygga en ringväg innebär att ett antal fastigheter i Mellanköpinge behöver lösas in.

Läs mer