Nyheter

Kim Jong-Un: Trump får betala dyrt

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger att han kommer att tvinga USA:s president Donald Trump att "betala dyrt" för att han hotat med att förstöra Nordkorea.
Efter Trumps uppmärksammade FN-tal i veckan kallar diktatorn honom "mentalt störd" och "senil"
Nordkorea • Publicerad 22 september 2017
Foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

I ett uttalande säger Kim Jong-Un: "Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien" mot USA.

"Vad Trump än kan ha väntat sig så kommer han att få resultat utöver sina förväntningar. Jag kommer säkert och definitivt att tämja den mentalt störda och senila amerikanen med eld", säger han.

Han säger också att Trumps tal var den "grymmaste krigsförklaringen i historien", och att det visar att Nordkoreas kärnvapenprogram har varit rätt väg att gå.

Den amerikanske presidenten utfärdade på torsdagen en presidentorder som kraftigt förstärker sanktionerna mot Nordkorea. Bland annat ska USA kunna straffa banker som genomför transaktioner med kopplingar till kärnvapendiktaturen.

– Utländska finansiella institutioner uppmärksammas nu på att de i framtiden kan välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea, men inte båda, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin om sanktionerna.

I sitt tal inför FN:s generalförsamling tidigare i veckan sade Trump att Kim Jong-Un har tagit sin regim på självmordsuppdrag, och att USA, om landet hotas, kommer att förstöra Nordkorea helt.

Den nordkoreanske diktatorn, som Trump kallar "Raketmannen", låter sig inte skrämmas av Trumps hårda ord, säger han i sitt uttalande.

"Hans uttalande har övertygat mig, snarare än att skrämma eller stoppa mig, om att vägen jag valt är rätt, och att det är den vägen jag måste följa till slutet", säger diktatorn, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Jag kommer att tvinga mannen som har privilegiet att vara USA:s överbefälhavare att betala dyrt för talet där han uppmanar till total förstörelse av Nordkorea", säger diktatorn.

En dag efter Trumps tal inför FN:s generalförsamling kallade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho Trump för en "skällande hund".

Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest.

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.