Annons
Nyheter

Känslofylld minnesstund för Kim Wall

Omkring 300 personer samlades på onsdagskvällen i New York för att minnas och hedra Kim Wall. ”Det var en fantastisk kväll med mycket kärlek, vackra ord och Tom höll ett underbart tal.” meddelade Ingrid Wall till TA efteråt.
New York • Publicerad 12 oktober 2017
Elever och lärare samlades för en minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev. Kim Wall hedrades genom det tecken som hon själv brukade göra på många bilder.Foto: Bruce Gilbert/TT

Det var Kim Walls roll som journalist som till stor del lyftes fram under minnesstunden på Columbia Journalism School där Kim Wall studerat. Hennes mamma, Ingrid Wall, avslutade sitt tal med att betona att det behövs fler modiga kvinnor i världen.

– Ännu är det många frågor som kräver svar, men vi och resten av världen kommer aldrig att få tillbaka Kim. Vår resa slutade här och vi har berövats de berättelser som hon hade älskat att berätta. Mänskligheten har behov av fler modiga kvinnor som Kim, som gav röst åt de svaga och gjorde den här planeten till en bättre plats att leva på. Kim, vi saknar dig!, sade Ingrid Wall enligt bland andra Danska TV2 som var på plats under ceremonin.

Ingrid Wall och Joachim Wall, Kim Walls föräldrar, och Tom, bror, under minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev.Foto: Bruce Gilbert/TT
Annons

Ingrid Wall berättade också att hon och Kims pappa, Joachim Wall, ofta var oroliga för sin dotter när hon rest runt ensam i världen.

– Vi var ofta bekymrade. Kim reste runt ensam med tåg i södra Kina. Hon åkte runt på motorcykel i Burma. Och visade vad man gör med nagellack för fascinerade flickor i Nordkorea. Vår föräldraoro blev ett slags normaltillstånd, men vi visste att Kim var försiktig och inte tog några risker. Men i somras kände vi oss lugna. Kim var i Köpenhamn, bara trekvarts tågresa från sitt barndomshem.

Elever och lärare samlade för en minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev.Foto: Bruce Gilbert/TT

Men reportaget om Peter Madsen och hans raketprojekt, som Kim Wall skulle göra innan hon flyttade till Kina, slutade med att hon aldrig kom tillbaka. Och ubåtsbyggaren är numera en mordmisstänkt man, som nekar till anklagelserna och säger att det var en olyckshändelse.

Studiekamrater på Colombia University vill minnas Kim Wall för all den energi och glädje hon kom med till universitetet, och att minnesstunden därför skulle handla om livet och inte döden.

– Kim var den mest levande person jag har känt, det var alltid äventyr kring henne, sade May Jeong till Expressen.

– Hon var inte rädd för något. Jag visste tidigt att hon skulle bli något, sade Sandy Padwe, en av Kim Walls professorer, enligt Aftonbladet.

Flera känslosamma tal hölls under minnesstunden, som när brodern Tom Wall berättade om vikten av att minnas systern för alla ord hon skrev, för vad hon stod för och vad hon trodde på. Och att följa i hennes spår.

– Det sägs att pennan är mäktigare än svärdet, och det kan kanske stämma, men för Kim var hennes penna hennes svärd. Och hon använde sitt svärd, inte för våld, utan för något långt mer kraftfullt: sina stories, sade Tom Wall enligt Expressen.

Minnesfonden för journalisten Kim Wall nådde i söndags det första målet på 100 000 dollar. Varje år på Kim Walls födelsedag den 23 mars ska ”Kim Wall Memorial Fund” dela ut ett stipendium till en kvinnlig journalist – som jobbar i samma anda som Kim Wall.

Jenny IsakssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons