Annons
Nyheter

Ja till självständighet i Katalonien

Resultatet är ett klart ja till självständighet i den omstridda folkomröstningen i Katalonien, som blev en våldsam historia.
Spanien • Publicerad 2 oktober 2017
Foto: Santi Palacios

Omkring 2,26 miljoner människor deltog i folkomröstningen på söndagen, och de preliminära siffrorna visar att 90 procent har röstat för självständighet, enligt den katalanska regeringen.

Valdeltagandet motsvarar omkring 42,3 procent av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade.

Annons

Katalonien har "vunnit rätten att bli en självständig stat", sade Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i ett tal efter att vallokalerna stängt.

Han tillade att han kommer att hålla sitt löfte om att deklarera självständighet från Spanien om "ja-sidan" vinner.

Hundratals poliser kallades in från andra regioner för att beslagta valsedlar och sätta stopp för folkomröstningen. Den katalanska regionregeringen meddelade sent på söndagskvällen att minst 844 personer har uppsökt vård efter polisens våldsamma räder och minst 92 av dem har bekräftas skadade. Enligt landets inrikesdepartement skadades 33 poliser i räderna.

– I dag skrev den spanska staten ännu en skamfull sida i sin historia med Katalonien, sade Puigdemont när han fördömde våldsamheterna.

Puigdemont sade att han ska vädja till EU om att undersöka påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts under folkomröstningen.

Polisen agerade på en domares order om att stoppa folkomröstningen, som den spanska regeringen har förklarat olaglig och okonstitutionell. Premiärminister Mariano Rajoy höll ett tv-sänt tal när vallokalerna stängt, där han berömde den nationella polisen och paramilitära Guardia civil för att ha "fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade".

– I dag genomfördes ingen folkomröstning i Katalonien, sade Rajoy och tillade att en stor del av katalanerna inte ville delta.

Enligt regionregeringes talesperson Jordi Turull röstade 90 procent ja till självständighet, 8 procent nej och resten av valsedlarna var blanka eller ogiltiga. 15 000 röster har fortfarande inte räknats, enligt Turull.

Han säger att valsedlarna som räknats inte inkluderar de som beslagtagits av polisen under de våldsamma räderna. Trots polisens insatser gick det enligt den katalanska regeringen till slut att rösta i de flesta vallokalerna.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons