Annons
Nyheter

Vindbyar med orkanstyrka i Florida

Kraftiga regn och tornadovindar slår mot södra Florida i takt med att orkanen Irma närmar sig. Vindbyar med orkanhastighet har uppmätts i Florida Keys.
Orkanens framfart hotar nu staden Saint Petersburg, enligt den senaste prognosen.
USA • Publicerad 10 september 2017
Satellitbild från fredagen som visar orkanen Irma på väg mot Kuba och Florida.
Satellitbild från fredagen som visar orkanen Irma på väg mot Kuba och Florida.Foto: AP/TT

Irma fortsätter att dra sig västerut mot Saint Petersburg i den amerikanska delstaten Florida, med omkring en kvarts miljon invånare. Orkanens öga tros inte längre dra in över Miami eller Tampa, enligt den senaste prognosen från USA:s orkancenter NHC.

Saint Petersburg har likt Tampa inte drabbats av någon kraftig orkan på nästan ett sekel.

Annons

Om Irmas öga fortsätter att färdas över det varma vattnet i Mexikanska golfen kan orkanen öka i vindhastighet innan den åter drar in över land. Den ihållande vindhastigheten ligger på 54 meter per sekund och orkanen ligger i nuläget i kategori 3, enligt NHC.

6,3 miljoner människor omfattas av en evakueringsorder som de amerikanska myndigheterna har utfärdat för att skydda befolkningen från ovädret.

Mer än 170000 bostäder och företag i Florida rapporteras ha förlorat strömmen.

USA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg att evakuera. Han kallar Irma "en storm av enorm destruktiv kraft" och ber alla i dess väg att följa instruktioner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter, och som har filmats under ett möte på presidentens officiella lantställe Camp David i Maryland.

Han säger att hans administration övervakar situationen dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästare och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

Orkanen José som följde i Irmas spår och hotade att slå mot de redan hårt drabbade öarna har dragit sig bort från Leewardöarna i nordöstra Karibien och väntas minska i styrka under söndagen och måndag, lokal tid, enligt NHC.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons