Nyheter

Frågan om skadestånd för Kim Walls föräldrar uppe igen

Köpenhamn Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

I dag klockan 9.30 inleddes den första av tre rättegångsdagar mot Peter Madsen som är dömd för mordet på Kim Wall. Madsen ska få sin livstidsdom prövad.

Peter Madsen dömdes den 25 april i år till livstids fängelse för mordet och övergreppen på journalisten Kim Wall.

I maj överklagade Madsen längden på sitt straff, han vill få det tidsbestämt. Att dömas till livstids fängelse är ovanligt i Danmark. Oftast har de som döms till livstid begått flera mord, det vanligaste är i stället ett tidsbestämt fängelsestraff på mellan 12 och 16 år.

Ärendet ska nu prövas i Østre landsret, Danmarks motsvarighet till hovrätten.

Enligt liverapporteringen på bt.dk var Kim Walls föräldrar, Joachim och Ingrid Wall, på onsdagen på plats i rättssalen. Förmiddagen bestod främst i att domen från den första instansen, byretten, lästes upp. Sedan gick man igenom händelseförloppet och har bland annat visat bilder inifrån ubåten där mordet ägde rum. Rätten har också fått en genomgång av skadorna på Walls kropp. Åklagaren har även spelat upp en del av de våldsamma filmer som hittats i Madsens dator.

Under eftermiddagen lästes bland annat de skadeståndskrav som finns från de anhöriga upp av ett målsägarbiträde, enligt tv2.dk.

Byrätten beslutade i sin dom att Kim Walls pojkvän skulle få ett skadestånd på 120 000 kronor. Föräldrarna nekades skadestånd eftersom det var flera år sedan dottern flyttade hemifrån.

Målsägarbiträdet Hanne Rahbæk kräver nu 150 000 danska kronor till både Ingrid och Joachim Wall.

– Jag har svårt att se en situation som skulle innebära mer lidande än den som Kim Walls föräldrar har behövt genomleva, sa hon bland annat, enligt bt.dk.

Det finns även fortsatta skadeståndskrav från pojkvännen.

Peter Madsen har samma försvarare som under den förra rättegången, Betina Hald Engmark. Under eftermiddagen läste hon bland annat upp de tidigare utsagor som Peter Madsen kommit med gällande vad som hänt Kim Wall.

Det är åklagare Kristian Kirk som leder rättegången mot Madsen i den här instansen. Han vill se Madsens livstidsdom fastställd även i landsrätten. Åklagaren som ledde den första rättegången, Jakob Buch-Jepsen, arbetar numera som advokat.

Madsen kan också dömas till förvaring, ett straff i Danmark som endast är aktuellt för den som anses vara farlig för samhället. Det har Danmarks rättsliga råd kommit fram till att Peter Madsen är – bland annat efter en rättspsykiatrisk undersökning.

Peter Madsen kan inte bli frikänd eftersom han inte överklagat skuldfrågan.

Förhandlingarna fortsätter den 12 september. Dom väntas falla två dagar senare.

Här kan du läsa allt Trelleborgs Allehanda skrivit om fallet.