Annons
Nyheter

Hyllad Hardcore

För att förstå storheten i den här konserten måste man först ha lite bakgrundshistoria.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2011
Foto: 

Vid mitten av 00-talet var Hardcore Superstars kreditvärde kört i botten. De hade aldrig riktigt lyckats vinna över hårdrockspubliken på sin sida, och jag minns att jag själv länge såg dem som översminkade posörer, mer upptagna av sitt utseende än sin musik.

Men jag älskar att bli positivt överraskad. Och jösses vad Hardcore Superstar överraskade. 2005 tog de i från tårna, flexade kreativa muskler som ingen visste att de hade och levererade sitt "svarta album", en monstruös sleazeskapelse kort och gott betitlad "Hardcore Superstar". På kuppen lyckades de med konststycket att omdefiniera hela sin karriär, och kunde rakryggat ta plats i tronrummet bland Sveriges bästa hårdrocksband.

Annons

Deras midnattsspelning på festivalens första dag, när de nu för första gången framför hela "Hardcore Superstar" live, är en övertygande påminnelse om varför plattan blev så hyllad när den kom. För den mäktiga musiken, förstås. Låtar som "Kick on the upperclass", "Bag on your head" och "Hateful " tillhör det bästa som pressats på skiva och kallats för sleaze sedan 80-talets sleazehjältar härjade på Sunset Strip.

Därför är den rena tragedin att skyarna öppnar sig och släpper ner ett hällande regn lagom till konserten. Men Hardcore Superstar vägrar låta vädret förvandla spelningen till ett antiklimax. Med en övertaggad Jocke Berg i spetsen serverar de låtarna i glödande, frustande liveversioner som nästan får en att glömma bort att man är blöt in på bara skinnet. Och det känns som en stor lyx att vara på plats när de bjuder på live-rariterer som "Simple man" och "Standin' on the Verge". Bandet får också ett kungligt mottagande av publiken, som kan räknas i stora siffror trots den bistra väderleken.

När alla plattans låtar är avfyrade, och Hardcore Superstar rullar in på nyare skapelser som ”Split your lip” och ”Last call for alcohol”, är segern sedan länge vunnen.

Monica Hansson
Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons