Annons
Kristianstad

Helgens tågkaos fortsätter – fåglar utsedda till syndabock

Måndag morgon ska tågen gå som vanligt igen, enligt Trafikverket – som också tror sig veta vem som ligger bakom helgens tågstopp mellan Höör och Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 21 juli 2019 • Uppdaterad 22 juli 2019
Kråka i solsken - eller möjligen en presumtiv tågsabotör?
Kråka i solsken - eller möjligen en presumtiv tågsabotör?Foto: Hasse Holmberg / TT

Under natten till fredag kallades räddningstjänsten till ett brinnande ställverk i Sösdala. En kontaktledning hade tagit eld, fallit ner och orsakat en brand i ställverket.

Trafikstopp följde med försenade och inställda tåg, omlagda rutter och ersättningsbussar.

Annons

Trafikverket har under helgen arbetat med att reparera sina anläggningar. Enligt första prognosen skulle problemet vara åtgärdat söndag klockan 19. Trafikverket har nu skjutit fram detta till måndag 05.00 då tågen ska gå normalt igen.

Orsaken till branden ska ha varit en kortslutning. Den skyldige kan stå att finna i Sösdalas fauna.

– Det händer då och då att fåglar orsakar kortslutning mellan trådarna. Man hade sett mycket fåglar i närheten. Så det är vad vi tror har hänt, säger Anna-Lena Bergström, kommunikatör vid Trafikverket.

Att branden spred sig till ställverket gjorde att reparationsarbetet blev mer omfattande.

– Det var inte bara ett byte av en ledning utan det var också andra teknikkomponenter som vi tvingades att byta ut, säger Anna-Lena Bergström.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons