Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2017

Skåne

En man har förts till sjukhus efter att ha blivit knivhuggen i bröstet på Kråkvägen i Skurup.

Annons

Polisen har i nuläget inga detaljer kring händelseförloppet eller någon misstänkt gärningsman.

– Vi vet inte hur det kan ha gått till. Det finns inga vittnen och han själv har inte kunnat säga vem det var som gjorde det, så vi har inget att gå på i nuläget, säger Denny Ericsson vid Ystadspolisen.

Händelsen ska ha inträffat utomhus vid klockan 18.25 på lördagen men det ska ha dröjt flera timmar innan det kom till polisens kännedom.

– Han har kommit hem till sin bostad med ett sår i bröstet men inte velat kontakta sjukvård själv. Det görs först senare när de inser att det kan vara allvarligt, säger Denny Ericsson.

Mannen transporteras då till sjukhus. Denny Ericsson har inga detaljer om skadeläget eller hur djupt knivhugget var men säger att mannen, som är i 25-årsåldern, ska ha varit vid medvetande hela tiden.

Händelsen rubriceras som grov misshandel. Polisen kommer försöka hålla förhör med mannen under söndagen.

Strax efter klockan två inkommer ett larm om bilbrand på Verkstadsgatan i Hässleholm. Bilen blev totalförstörd men det ska inte ha funnits någon spridningsrisk.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand men har i nuläget inga gripna eller misstänkta.

Vid klockan halv fyra inkommer sedan ett larm om ännu en bilbrand, denna gång i Tollarp.

– Den var helt övertänd när vi kom dit och det var inga personer i närheten, säger Jonas Björk vid räddningstjänsten.

Annons

Bilen stod bakom bowlinghallen men inte heller i detta fall förelåg det någon spridningsrisk.

Sverige

En man i 50-årsåldern har hittats avliden i Sunne. Mannen anmäldes försvunnen strax efter klockan 22 på lördagskvällen. Det var då oklart vilken tid han gett sig ut med en fyrhjuling i Gräsmark i Sunne kommun, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Han sågs senast i livet under eftermiddagen.

Polisen har under natten sökt efter honom bland annat med hundpatruller, telefonpejling och helikopter. Även räddningstjänsten har varit inblandad i sökandet.

Vid ettiden på natten lyckades polisen lokalisera mannens mobilsignaler till platsen där han hittades i terrängen vid halv tre-tiden.

– Han hittades fastklämd under sin fyrhjuling. Vi tror att han har omkommit i samband med en olycka, säger Per Vikman, vakthavande befäl vid polisen i Örebro, till NWT. (TT)

En patient förlorade båda benen och en arm efter att ett vaccinationsprogram inte följts som planerat.

Nu, tre år senare, anmäler Sahlgrenska universitetssjukhuset sig själv för händelsen, skriver Göteborgs-Tidningen.

Patienten, som opererat bort mjälten, skulle följa vaccinationsprogrammet för ett säkert tillfrisknande. Patienten fick en dos vaccin och ska ha fått recept på ytterligare en.

"Men på grund av ett missförstånd blev den andra vaccinationen aldrig av", skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i sin anmälan enligt lex Maria.

Annons

Patienten fick blodförgiftning efter några månader och benen och en arm fick amputeras. (TT)

Världen

En papperslapp som hittades i massmördaren Stephen Paddock hotellrum innehåller uträkningar som skulle hjälpa honom att döda så många som möjligt.

Pappersbiten hittades av poliser som stormade Paddocks rum efter att han utfört masskjutningen från 32:e våningen i hotellet Mandalay Bay.

I en intervju med CBS säger David Newton vid Las Vegas-polisen att han såg anteckning på nattduksbordet i närheten av där skytten avlossat sina skott.

– Jag kunde se att han hade skrivit upp avståndet, höjden han befann sig på, hur mycket kulan skulle falla innan den nådde publiken. Han hade skrivit ner och räknade ut det så att han skulle veta vart han skulle sikta för att träffa sitt mål därifrån, säger han.

Från hotellrummets fönster hade Paddock det perfekta läget att utföra attacken på de mer än 20 000 människorna som deltog i musikfestivalen tvärs över gatan, omkring 365 meters från där han stod.

Anteckningarna som hittades i hotellrummet gav inga ledtrådar om Paddocks motiv, något som fortfarande gäckar polisen nästan en vecka efter dådet. Paddock dödade minst 58 människor och skadade över 500. (TT)

Spaniens regering skulle kunna luta sig mot grundlagen för att stoppa Katalonien från att skilja sig från landet om regionen utropar självständighet, säger premiärminister Mariano Rajoy.

Under den första intervjun som premiärministern har gjort sedan folkomröstningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

Annons

– Jag utesluter ingenting som ligger inom lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar han.

Ett stort antal människor väntas delta i demonstrationer i Kataloniens regionhuvudstad Barcelona i dag, i protest mot att regionens ledare säger att de ska utropa självständighet, trots att landets regering säger att folkomröstningen är olaglig.

Människor uppges ha rest från hela landet för att delta i protesterna, en vecka efter omröstningen som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden.

I folkomröstningen blev det ett klart ja till självständighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberättigade deltog.

SCC säger att de representerar den "tysta majoriteten" i Katalonien som sätter sig emot självständighet. Deras slogan inför protesten är "Det är nog, låt oss återgå till förnuft!".

De politiska ledarna i Katalonien har lovat att följa valresultatet och utlysa självständighet.

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarande finns möjlighet att backa från löftet, och undvika repressalier från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons