Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 30 september 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En man i Kristianstad misstänks ha misshandlat sin sambo. Mannen var så pass berusad att han plockades in för fylleri.

Kvinnan fick inga allvarliga skador, enligt polisen.

– Han ska höras innan han får gå, säger Christer Nilsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Även i Bromölla har polisen fått in en anmälan om en misshandel i relation.

Där uppger man att den misstänkte mannen har gripits.

– Det är en man som ska ha sparkat en kvinna i ryggen, säger Christer Nilsson,

Blekinge

Polisen uppger att helgnatten i länet har varit mycket lugn.

Sammanlagt har fem personer omhändertagits för fylleri, men annars finns ingenting som sticker ut, enligt polisen.

Sverige

En kvinna har räddats av polis ur en brinnande lägenhet i centrala Örebro. Hon fördes till sjukhus med ambulans och tros ha andats in rök, skriver Nerikes Allehanda.

Larmet om branden kom från en granne, som hörde brandlarmet. Poliserna som kom dit konstaterade att det brann i lägenheten.

– Jag vet inte om de hör något, men de bryter upp dörren och går in i lägenheten. De hittar kvinnan som bor där på toaletten, och drar ut henne därifrån, säger Jan Matèrne, vakthavande befäl på polisen, till tidningen.

Branden tros ha startat efter att ett ljus vält. Lägenheten var helt rökfylld när räddningstjänsten kom fram.

Inga andra i huset har behövt evakuera från sina hem. (TT)

Ett flerfamiljshus i Norrköping har evakuerats efter att det börjat brinna på vinden. Branden utreds som mordbrand.

Räddningstjänst, ambulans och polis larmades klockan 22.41 på fredagskvällen.

– Räddningstjänsten som var först på plats berättar att man såg eld och rök och att det stod personer utanför huset, sade Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Släckningsarbetet kunde avslutas under natten, men en begränsad styrka från räddningstjänsten stannade kvar för efterarbete.

Polisen spärrade av kvarteret och flyttade på fordon för att underlätta räddningstjänstens arbete. En undersökning kommer att genomföras av polisens tekniker.

Flera personer i huset evakuerades till en lokal i närheten. Vinden går mellan två hus, så det är flera uppgångar som är drabbade.

– VI har fått ut dem som ligger i riskzonen, sade Stefan Hagdal, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland, tidigt på natten.

Världen

Irakiska regeringsstyrkor har inlett en offensiv mot Hawija i Kirkukprovinsen i norra Irak. Staden är ett av terrorrörelsen IS sista fästen i landet.

Bagdad som började avancera mot staden den 21 september har sedan dess återtagit städerna al-Sharqat och al-Abbasi, väster respektive söder om Hawija.

"En storskalig militärinsats har inletts för att befria Hawija och omgivande områden", skriver befälhavaren generallöjtnant Abd al-Amir Yarallah i ett uttalande.

I den andra fas av offensiven som nu inleds i området ska regeringsstyrkorna, utöver Hawija, försöka återta städerna Riyad och Rashad från IS.

Hawija, som före inbördeskriget hade 100 000 invånare, ligger 30 mil norr om Bagdad och väster om oljestaden Kirkuk. (TT)

USA:s regering skyndar på hjälpen till orkandrabbade Puerto Rico efter kritik om att det gått för långsamt.

En amerikansk minister har fått borgmästaren i huvudstaden San Juan att ilskna till rejält.

USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, Elaine Duke, har talat om rapporterna från det Puerto Rico som "goda nyheter när det gäller vår förmåga att nå människor".

Det har fått borgmästaren i San Juan att gå i taket.

– Det här är inga goda nyheter, det här är nyheter om att människor dör, säger Carmen Yulín Cruz till CNN.

Dödssiffran efter att kategori 5-orkanen Maria, den värsta i Puerto Rico på 90 år, slog till för en vecka sedan har stigit till 16 omkomna.

– När du dricker vatten från en bäck, handlar det inte om goda nyheter. När du inte har mat till ditt spädbarn, handlar det inte om goda nyheter, säger Carmen Yulín Cruz, och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga till henne att komma hit och besöka öarna och sedan göra ett sådant uttalande, vilket helt ärligt är ett oansvarigt uttalande.

Elaine Duke besökte på fredagen Puerto Rico. Då kommenterade hon det hon tidigare sagt med att situationen inte är tillfredsställande, men att det görs stora framsteg, rapporterar BBC.

Den amerikanska presidenten Donald Trump kommer på tisdag att resa till Puerto Rico, som är en självstyrande del av USA. Han har försvarat USA:s hjälpinsatser efter katastrofen och sagt att en "massiv federal mobilisering" pågår.

Efter att ha prisats för insatserna i orkandrabbade Texas och Florida har Trump fått utstå kritik för att människorna i Puerto Rico fått vänta. Men det blir mer komplicerat eftersom Puerto Rico är en ö, understryker han.

– Det är en ö omringad av vatten, ett stort vatten, havsvatten. Nästan allt har förstörts och vi måste verkligen bygga upp allt från början, säger han, enligt AFP.

Presidenten har lättat på restriktioner för sjöfarten för att det ska bli enklare att skeppa över bränsle och vatten till Puerto Rico.

Ön har varit becksvart om nätterna efter orkanens framfart. Bara 4,5 procent av befolkningen har fått tillgång till el, enligt myndigheterna. Omkring hälften av invånarna har rinnande vatten. (TT)

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.