Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Publicerad 11 september 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter

Skåne

Vid 21.30-tiden larmas polisen till en anmälan om villainbrott på Pomonagatan i Trelleborg.

Någon ska då ha tagit sig in i bostaden via ett källarfönster.

– Det är oklart vad som har stulits men de verkar ha letat igenom bostaden rätt bra, säger Louise Englund, inre befäl vid polisen i Ystad.

Hon vill i inte gå in på om polisen har några spår efter misstänkta gärningsmän men ingen har frihetsberövats för brottet i nuläget.

Strax efter klockan 23 larmas räddningstjänsten till en singelolycka på länsväg 116 söder om Näsum, där en bil kört av vägen efter att ha väjt för vilt.

– Föraren såg djuret tidigt men hamnade ändå utanför vägbanan och voltade nedför en slänt, säger räddningsledare Anders Haglund.

Bilen ska ha voltat ett helt varv och sedan ställt sig på alla fyra hjul igen i diket. Föraren var ensam i bilen och kunde ta sig ut ur fordonet själv.

– Ambulansen är på plats och ser efter henne, jag vet inte om hon kommer att köras till sjukhus eller inte, säger Anders Haglund.

Olyckan skedde på samma väg som en dödsolycka inträffade på mindre än ett dygn tidigare. Enligt Anders Haglund är olycksplatserna cirka tre kilometer ifrån varandra.

Sverige

En polisbil krockade strax efter midnatt med en bil som drog en husvagn på E4 utanför Linköping.

Olyckan inträffade på en bit av E4 som är omdragen på grund av vägarbete. Där har norr- och södergående körriktningar letts in i samma fält och inga barriärer skiljer dem åt.

– Av någon anledning hade kollegorna missat att de kunde få mötande trafik, så när de mötte en bil drog de slutsatsen att den här bilen framfördes i fel körfält, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

– De slog på sirener och blåljus och ska precis vända för att få fatt på bilen och få stopp på färden när husvagnsekipaget kommer i mötande riktning och kör in i sidan på polisbilen när den är på väg att vända.

Ingen av passagerarna verkar ha fått allvarliga skador.

– Kollegorna ska ha klarat sig helt utan skador. I bilen som drog husvagnen färdades det en familj, två vuxna och tre barn, och en vuxen och ett barn klagade över nacksmärtor, säger Torbjörn Lindqvist. (TT)

Totalt anmäldes 20 våldtäkter under 31 av sommaren stora festivaler, rapporterar Sveriges Radios P3 Nyheter.

Det är en ökning från förra året, då 14 anmäldes.

– Jag tror att de här brotten har begåtts väldigt länge, på tidigare festivaler, men nu tror jag att många känner att ”det här inte okej, och jag kan få upprättelse, jag kan få hjälp om jag går till polisen och anmäler, för den här killen borde åka fast”, säger Thomas Agnevik vid polisregion Öst, till SR.

Samtidigt som våldtäktsanmälningarna ökade anmäldes färre sexuella ofredanden; 153 fall i år jämfört med 225 förra året. (TT)

Världen

Monsterorkanen Irma har tappat kraft på sin bana över sydvästra Florida, men är fortfarande "livsfarlig", varnar orkancentret NHC.

Orkanen har nedgraderats till kategori 2, med vindstyrkor på drygt 48 meter per sekund, enligt Reuters. Enligt NHC skapar ovädret skadliga vindar över hela delstaten.

NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs västkusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

I Irmas framfart steg vattennivåerna i staden Naples i sydvästra Florida stigit med 2,1 meter på bara 90 minuter, enligt NHC.

Delar av storstaden Miami står under vatten. I delstaten är nära fyra miljoner hushåll och företag utan ström, enligt Reuters.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Tre personer rapporteras döda i Florida Keys.

Myndigheterna uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig inne.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint Martin, Barbuda och Anguilla. Åtminstone 30 personer har enligt de senaste siffrorna omkommit, rapporterar AFP.

Irma beräknas nå norra Florida och sydvästra Georgia på måndag eftermiddag, lokal tid, enligt NHC. (TT)

Majoriteten av de norska väljarna tycker att Erna Solberg (H) är den person som är bäst lämpad att styra landet, enligt en ny mätning.

53 procent av de tillfrågade tycker att hon vore bäst som statsminister, i en Ipsosmätning gjord på uppdrag av Dagbladet. 42 procent har Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre som favorit. Mätningen gjordes måndag–onsdag.

– Det är inget tvivel om att Erna Solberg rycker ifrån. Den stora nyheten om den här valkampanjen är att Arbeiderpartiet går tillbaka och mister väljare och uppslutning. Det gäller både Arbeiderpartiet och Støre som statsministerkandidat, säger valforskaren Johannes Bergh vid Institutt for samfunnsforskning, till tidningen.

Erna Solberg är spänd inför måndagens resultat, och beskriver valspurten som tät och spännande. Opinionsmätningar har visat på ett mycket jämnt resultat mellan blocken. (TT)

Minst 25 människor har omkommit i en svår bussolycka i sydöstra Kongo-Kinshasa. 57 personer rapporteras skadade.

Bussen var på väg från staden Kikwit till huvudstaden Kinshasa, och chauffören, som omkom, misstänks ha kört för fort och rattfull. De skadade togs till sjukhuset i Kikwit.

– Vi är skakade av antalet skadade, särskilt som vi fått slut på medicin. Att hantera denna olycka kommer att bli mycket svårt, säger läkaren Guy Kilundu. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.