Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 4 september 2017

Skåne

En bensinmack i Kristianstad utsattes vid 22-tiden på söndagskvällen för ett knivrån.

Annons

Två maskerade gärningsmän kom in i butiken och hotade personalen med kniv.

Man tilltvingade sig kontanter för en okänd summa och försvann sedan från platsen.

Polisen sökte därefter i området, men utan resultat.

Man är nu tacksam från tips från eventuella vittnen.

– Ja, vi är intresserade av allmänhetens hjälp innan och efter den här brottstiden. Det behöver inte vara i direkt anslutning till klockan 22, men om man har sett något konstigt är vi intresserade. Det kan vara både personer eller fordon, säger Magnus Lautin, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Annars rapporterar polisen om en lugn natt i Skåne.

Blekinge

Polisen uppger att natten i länet har varit mycket lugn. Det finns inga händelser att rapportera om.

Annons

Sverige

En 19-årig man har skjutits i Göteborgsstadsdelen Tynnered, och vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Polisen har ingen gripen.

– Vi fick ett larm om skottlossning och hittade en kille som är skottskadad. Han är förd till Sahlgrenska sjukhuset och är allvarligt skadad, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen.

Ytterligare tre män i ungefär samma ålder som den skjutne mannen hittades misshandlade på platsen.

– De är också förda till sjukhus, men de är inte skottskadade, säger Göran Carlbom.

Lena Mattsson på Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour säger att sjukhuset har fått in fyra patienter i 20-årsåldern, alla män. En av dem beskrivs som allvarligt skadad medan de tre övriga är lindrigt skadade.

Polisens tekniker har under kvällen varit på platsen och kommer att fortsätta arbetet under måndagen.

– Platsen är fortsatt avspärrad, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl på polisens region Väst.

Annons

Han vill inte berätta om polisen har gjort några fynd.

Händelsen inträffade vid 20.30-tiden under söndagen och utreds som försök till mord och misshandel. (TT)

En polis i Jönköping sköt under natten en man i 30-årsåldern i samband med en fordonskontroll.

Han vårdas nu på länssjukhuset Ryhov.

Föraren träffades av skott och fördes vid medvetande till sjukhus i Jönköping för vård, enligt polisen.

– Vi skulle kontrollera ett fordon som vi hade fått vetskap om färdades på E4 söderut. Två polispatruller samverkade och stoppade den här bilen, säger vakthavande befäl Magnus Holmström vid polisen, region Öst.

– När en av polismännen är på väg fram för att samtala med föraren så tar han fram ett skjutvapen och det uppstår en situation som är väldigt hotfull, så en av polismännen tvingas att använda sitt tjänstevapen och skjuter mot föraren, som träffas av skott, säger Magnus Holmström.

Han vet inte var mannen träffades. Skadeläget är oklart, säger han. Det var ett gevärsliknande vapen som mannen tog fram.

Händelsen inträffade vid 02-tiden. Polisen ville prata med föraren för att se hur han mådde, sedan anhöriga i Stockholms-Uppsala-trakten slagit larm till polisen och varit oroliga. Det fanns ingen brottsmisstanke mot mannen.

Annons

Mannen är nu misstänkt för hot mot tjänsteman och rattfylleri.

Ärendet kommer nu att utredas. (TT)

En ung man blev under natten överfallen och rånad på Smålandsgatan i Kalmar.

Mannen befann sig vid Äventyrsbadet när tre okända gärningsmän konfronterade honom.

– De har hotat honom med kniv, sedan har de slagit honom med knytnävsslag och sparkat mot ansiktet, säger Tobias Halldén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Männen tilltvingade sig därefter kontanter, plånbok och en mobiltelefon innan de sedan försvann från platsen.

Under den tidiga morgonen fanns ingen misstänkt gripen.

Mannen fick senare skjutsas till sjukhus av polisen. Närmare uppgifter om skadeläget saknades under den tidiga morgonen.

Världen

Annons

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas "fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar" i ett gemensamt uttalande.

Samtidigt har Sydkorea genomfört en militärövning som svar på Nordkoreas senaste kärnvapentest.

Uttalandet Från Trump och Abe kommer efter att de båda ledarna talat med varandra i telefon angående hotet från Nordkorea.

Ledarna bekräftar de två ländernas starka ömsesidiga försvarsförpliktelser och lovar att fortsätta ett nära samarbete, enligt ett uttalande från Vita huset.

Sydkorea genomförde en militärövning med ballistiska robotar som svar på Nordkoreas senaste kärnvapentest, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrå Yonhap.

Landets militär genomförde en övning där en attack simulerades mot ett område i Nordkorea, där landet testat kärnvapen. Militären anföll "utsedda mål i östkinesiska havet", enligt nyhetsbyrån som citerar militären. Distansen till det simulerade målet var densamma som till testanläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea.

Trump kritiserade på söndagen Sydkorea.

– Som jag har sagt till dem så fungerar inte deras sätt att försöka blidka Nordkorea, de förstår bara en sak!, sade han.

Sydkoreas president Moon Jae-In manade till "starkast tänkbara straff" för Nordkorea efter provsprängningen.

Han pratar bland annat om ytterligare sanktioner via FN:s säkerhetsråd, och mer utplacering av amerikansk stridskraft i Sydkorea.

Annons

USA varnade för att hot från Nordkorea kommer att besvaras med full kraft.

– Alla hot mot USA, och USA:s territorier inklusive Guam, och våra allierade kommer att besvaras med massiv millitär respons, en respons som både är effektiv och massiv, sade USA:s försvarsminister James Mattis, efter ett möte i nationella säkerhetsrådet med president Donald Trump.

Mattis underströk att "vi strävar inte efter att utplåna Nordkorea" men konstaterade också att "vi har många möjligheter att göra det". (TT)

Regn och svalare temperaturer underlättar släckningsarbetet för de över 1000 brandmännen som kämpar mot den största mark- och skogsbranden i Los Angeles historia. Räddningstjänsten varnade dock för att faran inte är över.

– Utvecklingen har vänt men det är inte över ännu, säger LA:s borgmästare Eric Garcetti.

Branden som rasar i stadens norra delar har förstört tre bostäder. Omkring 700 hem i områdena Burbank och Glendale har evakuerats. (TT)

Per Lidholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons