Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 28 augusti 2017

Skåne

Polisen i Malmö har under natten fått ta emot larm om två kraftiga smällar.

Annons

Vid 01-tiden kom ett larm om en smäll i södra Rosengård. Polispatrullerna fann senare en parkerad bil med sprängskador, skriver Sydsvenskan.

Ett område runt bilen och gatan spärrades av i väntan på bomb- och polistekniker.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare en bilsprängning skedde vid 01-tiden på en gata nära Östra kyrkogården. Polisen hittade en sprängskadad skåpbil parkerad utanför en mindre industrilokal. På parkeringen låg det bildelar utspridda och skåpbilens tank hade gått sönder av explosionen, skriver tidningen. Även denna plats har spärrats av. (TT)

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i Skåne.

Blekinge

En man i 70-årsåldern rånades på söndagksvällen i Mörrum. Mannen hade varit och handlat och klev in i sin bil då en man satt i baksätet.

Gärningsmannen hade ett pistolliknande föremål och tvingade mannen att köra till en bankomat i Svängsta för att ta ut pengar.

Annons

– Det rör sig om flera tusen, säger Martin Larsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Gärningsmannen försvann sedan från platsen.

Den man som utsattes för rånet skadades inte fysiskt, men chockades.

Under natten hade polisen ingen misstänkt.

Sverige

En man i 70-årsåldern i Göteborg har dömts för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande kommentarer om muslimer på Facebook, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Kommentarerna gjordes i en sluten Facebookgrupp med 4000 medlemmar. Mannen likställde bland annat muslimer med apor.

Domstolen gör bedömningen att brottet inte ska anses som ringa. Mannen har nu dömts att betala drygt 12000 kronor i böter. (TT)

Annons

Världen

Regnet som vräker ned över Texas i USA kan leda till lika mycket materiell förstörelse som orkanen Katrina 2005.

I Houston har det regnat över 76 centimeter på två dygn och vattnet står meterhögt på många gator.

Flera personer har rapporterats omkomna i stormen Harvey, den kraftigaste storm som nått landet sedan 2005. Regnet kommer att fortsätta att falla, enligt USA:s vädertjänst NWS. Stormen väntas stanna kvar över delstaten Texas i flera dagar.

Förstörelsen kan bli lika ekonomiskt kännbart som den efter orkanen Katrina i New Orleans 2005, bedömer en försäkringsorganisation

– Det kan bli lika stora förluster som efter Katrina med tanke på mängderna vatten, säger Loretta Worters på The Insurance Information Institute till Reuters.

– Det vi ser just nu är den största översvämningskatastrof som skett i Houstons historia. Vi har sett regnmängder utan motstycke, säger Steve Bowen, chefsmeteorolog vid försäkringsbolaget Aon Benfield.

Nära sju miljoner människor bor i de områden i Texas som räknas som katastrofområden, skriver AP. Där ingår också Houston, landets fjärde största stad.

Fem personer har rapporterats döda i stormen Harvey, enligt vädertjänsten NWS. Bara två dödsfall har dock bekräftats, skriver Reuters. (TT)

Annons

Åtta människor har omkommit i ett jordskred i en guldgruva i centrala Burkina Faso, enligt lokala myndigheter. Olyckan inträffade i lördags i Nagrire.

De döda begravdes direkt och flera skadade fördes till sjukhus.

Jordskredet var en följd av kraftigt regnande under flera dagar. Dödliga jordskred är vanliga i regionen.

Guld är en av Burkina Fasos största exportprodukter och över en miljon människor arbetar med gruvprojekten. Ett växande problem är att många barn jobbar med att leta efter guld. Det västafrikanska landet har en ung befolkning – 60 procent är under 25 år. (TT)

Kvarlevorna av alla tio saknade sjömän efter fartygskrocken utanför Singapore har hittats av dykare, enligt den amerikanska flottan.

Den amerikanska jagaren USS John S McCain krockade med oljefartyget Alic MC den 21 augusti. Vid kollisionen översvämmades bland annat besättningens sovutrymmen.

Olyckan var den tredje för amerikanska krigsfartyg i Stilla havet på fyra månader. En utredning pågår för att ta reda på vad som legat bakom olyckorna. (TT)

Per Lidholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons