Annons
Nyheter

Förslag: Slå ihop Skånes kommuner

Tankesmedjan Intelligence Watch tycker att antalet kommuner i Skåne ska halveras. Men Trelleborg och Vellinge anses vara stora nog att klara sig som de ser ut i dag.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2018
Trelleborgs kommun anses vara stor nog för att klara sig som den ser ut i dag.Foto: Claes Nyberg

Det är med anledning av den pågående kommunutredningen som tankesmedjan skrivit rapporten ”Ny sydsvensk kommunindelning”. Det skriver Intelligence Watch i ett pressmeddelande.

I rapporten menar man att framförallt småkommuner borde slås ihop, för ekonomiska fördelar och för att det ska bli lättare att rekrytera kompetent personal. Förslaget är att dagens 33 kommuner ska bli 15.

Annons

Intelligence Watch skriver att man skickat ut en enkät som visar att 65 procent av kommunstyrelseordförandena i Skåne och bland 95 procent bland kommuncheferna är positiva till kommunsammanslagningar.

Men bland de kommuner som anses kunna fortsätta se ut som de gör i dag, på grund av sin storlek, finns både Trelleborg och Vellinge. Det gäller även för Helsingborg och Hässleholm. Malmö föreslås bli ännu större i och med en sammanslagning med Burlöv. Och Lund föreslås bli en ny kommun tillsammans med Hjärup.

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. Tankesmedjan har 20 medlemmar, universitet, högskolor, kommuner och företag, som finansierar verksamheten.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons