Annons
Nyheter

Fängelse för man som förföljt unga flickor på internet

Den man som åtalades för hundratals fall av sexuella trakasserier och förföljelser av främst unga flickor döms till fängelse. Enligt domen får han två och ett halvt års fängelse och ska betala totalt 350 000 kronor i skadestånd.
Vellinge • Publicerad 12 april 2019
Malmö tingsrätt.
Malmö tingsrätt.Foto: Emil Langvad/TT

Mannen döms för att via internet och sociala medier ha begått så kallade groomingbrott, stalkningsbrott och andra internetrelaterade brott mot totalt 22 barn, främst flickor.

Under flera års tid sökte mannen upp unga flickor via sociala medier, som exempelvis Instagram och Snapchat. Han ska ha försökt få dem han fått kontakt med att medverka i sexuella konversationer och att skicka bilder av sexuell karaktär till honom.

Annons

– Till vissa barn har mannen skickat enstaka meddelanden av sexuell karaktär. Andra barn har blivit trakasserade under flera års tid. Barnen har varit förhållandevis unga och flera av dem har mått mycket dåligt av vad de utsatts för, säger rådmannen Fredrik Landgren, i ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

Enligt utredningen lyckades mannen få tag i personliga uppgifter om flickorna, som deras hemadresser och annat, genom att han arbetade på en skola i Vellinge kommun. Flera av de utsatta barnen har varit elever på skolan.

Men när han ska ha kontaktat barnen har de inte vetat vem han var.

Enligt en sammanställning av de totalt 22 fallen ska han i de flesta fall börjat ta kontakt genom att skicka en vänförfrågan på olika sociala medier. Han ska använt flera olika profiler och i flera fall utgett sig för att själv vara ett barn.

Efter att ha fått kontakt har han skickat ett stort antal meddelanden med sexuellt innehåll, i många fall bilder och filmer på sitt eget könsorgan, till barnen.

Han har även försökt hota de drabbade barnen att skicka nakenbilder på sig själva till honom men enligt domen har inget framkommit som visar att något barn verkligen gjort det. I vissa fall har han bara skickat något enstaka meddelande, i andra fall har de drabbade blivit förföljda och trakasserade av mannen under flera års tid.

Tingsrätten konstaterar att alla de brott mannen dömts för, bland annat sexuellt ofredande, olaga förföljelse, försök till köp av sexuell handling av barn och poseringsbrott, tillsammans har ett högt straffvärde.

Men han uppges ha en lindrig funktionsnedsättning som gör att hans förmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar, och av vad andra tänker och känner, är nedsatt. Det gör, enligt tingsrättens dom, att straffet sänks något.

I början av augusti i år häktades mannen och har suttit häktad sedan dess. Enligt domen ska han stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons