Annons
Nyheter

Få ungdomar har fått hjälp

Hur gör företag när de rekryterar? Hur lyckas arbetslösa få jobb? TA har frågat tre experter på inom arbetsmarknad för att ta reda på hur det kan komma sig att kampanjen Jobbjakten får tumme upp av trelleborgarna men samtidigt ganska lite gensvar hos företagarna.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013

Under hösten driver Trelleborgs Allehanda kampanjen Jobbjakten. Tio ungdomar presenterades och företag uppmanas att erbjuda dem jobb eller praktik. Eftersom alla är långtidsarbetslösa finns möjligheter till olika ekonomiska stöd.

Kampanjen har tagits väl emot hos trelleborgarna. Många har på olika sätt hört av sig till redaktionen och tycker det är bra att frågan lyfts upp. Ungdomsarbetslösheten i Trelleborg är hög, nästan var fjärde saknar jobb i dag.

Annons

Men ändå har få företag hört av sig till redaktionen. Restaurang Runt hörnet har anställt en av ungdomarna, Emil Svensson, som kock. Ellen Nilsson har fått hjälp av fotografen Bertil Holmberg. Andra har fått tips på jobb att söka. Men sen har det varit tyst.

Vad gör man inom kommunen med att förmedla jobb till arbetslösa?

- Vi jobbar mer med att ta aktiv kontakt. Det kan vara en lång process. En viktig del i vårt arbete är att vi kommer ut till företagen. Att lyfta på luren känns kanske som en liten sak men det faller ibland på det. Många företag känner kanske att ungdomarna som presenteras i Jobbjakten kan få plats på deras företag men så blir det inte mer än en tanke, säger Cecilia Lejon, chef på arbetsmarknadsförvaltningen.

På Navigatorcentrum tar man ofta fasta på att företagen måste lära känna ungdomarna för att intresset ska väckas. Till exempel ordnar man mingelkvällar där ungdomar och företag träffas.

- Man vill kunna få ett grepp om ungdomarna. Det är inte lätt för de unga att veta hur de ska tänka. Men oftast är det engagemanget och drivkraften som företagarna går efter, säger Camilla Fahlström, chef över Navigatorcentrum.

Hon tror att kampanjen Jobbjakten kan vara ett bra sätt att visa upp Trelleborgs ungas kraft och energi.

- Nu får fler företag syn på vilka häftiga ungdomar vi har.

På arbetsförmedlingen tror man också mycket på att åka till ut företag.

- Det mest effektiva är att man presenterar folk för företag som vi vet kan passa dem. Många företag vill inte annonsera och behöver komma i kontakt med människor på annat sätt, säger Linda Svensson som jobbar med ungdomar på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

LÄS MER:

På http://www.trelleborgsallehanda.se/jobbjakten/hittar du presentationerna av alla ungdomarna och mer om kampanjen.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons