Annons
Nyheter

Maria tilltar i styrka över Dominica

Orkanen Maria har utvecklats till en "potentiellt katastrofal" kategori 5-orkan, och drabbat ön Dominica.
Invånare har ombetts flytta sig till högt belägna platser på ön.
Karibien • Publicerad 18 september 2017 • Uppdaterad 19 september 2017

Maria har nått vindstyrkor på över 70 meter per sekund, uppger det amerikanska orkancentret National Hurricane Center (NHC).

Farliga stormvindar, förödande vågor, översvämningar och jordskred hotar ögruppen Leeward Island enligt NHC.

Annons

I ögruppen ingår Martinique, Puerto Rico, Amerikanska och Brittiska Jungfruöarna.

– Ni måste evakuera. Annars kommer ni att dö. Jag vet inte hur jag ska kunna vara tydligare, säger Puerto Ricos säkerhetskommissionär Héctor Pesquera till invånarna, rapporterar AP.

"Ökad vindstyrka väntas under de närmaste 24 till 36 timmarna, och Maria väntas bli en extremt farlig stor orkan under de närmaste dagarna", meddelar orkancentret.

– Låt oss ta det här på allvar och använda den tid vi har för att förbereda oss ordentligt, sade Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit vid en presskonferens under kvällen.

Invånare samlades vid mataffärer på Dominica samtidigt som öns myndigheter varnar dem som bor lågt eller nära floder att flytta till högre belägna platser.

Skerrit skriver senare på Facebook, samtidigt som Maria drabbar ön: "Vindarna visar ingen barmhärtighet! Vi kommer att överleva genom Guds nåd", rapporterar AP.

Några minuter senare skriver han om ljudet av plåttak som slits av hus på ön, och att han tror att hans hem har skadats.

Dominica drabbades hårt av orkanen David 1979.

En obligatorisk evakueringsorder har utfärdats på ön Guadeloupe i väntan på Maria. Ordern gäller från klockan 16 lokal tid och på vissa delar av ön, som riskerar översvämning och jordskred.

På Martinique står 16000 hem utan ström.

Annons

Det är bara två veckor sedan kategori 5-orkanen Irma drabbade ön Barbuda, som ligger i närheten.

I den amerikanska delstaten Florida har 50 dödsfall rapporterats med anledning av Irma.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons