Annons
Nyheter

Många barn döda i skolkollaps efter skalv

Ett kraftigt jordskalv i Mexiko har krävt över 200 liv. Förödelsen är stor på många håll och dödstalet befaras stiga.
Bland annat har över 20 barn omkommit när en skola kollapsade i huvudstaden.
Mexiko • Publicerad 19 september 2017 • Uppdaterad 20 september 2017
Foto över Mexico City, taget genom ett fönster på den kända byggnaden Torre Latinoamericana, under jordskalvet.
Foto över Mexico City, taget genom ett fönster på den kända byggnaden Torre Latinoamericana, under jordskalvet.Foto: Francisco Caballero Gout

Antalet döda har snabbt stigit till över 200, enligt inrikesminister Miguel Ángel Osorio Chong och Luis Felipe Puente, chef för civilförsvaret.

Många av offren är i huvudstaden Mexico City (Ciudad de México), där tiotals byggnader har rasat.

Annons

Staden, med över 20 miljoner invånare, ligger sju timmar efter svensk tid. Natten igenom gräver räddningspersonal, militär, polis och frivilliga i kollapsade byggnader i sökandet efter överlevande och döda.

Bland de döda i huvudstadsområdet finns minst 21 barn, som omkom när deras grundskola Enrique Rébsamen kollapsade i skalvet. I skolan saknas fortfarande 38 personer, enligt AP.

– Vi har rapporter om 25 döda, bland dem 21 barn och fyra vuxna, säger Javier Treviño vid Mexikos utbildningsdepartement, till tv-kanalen Televisa, rapporterar AFP.

– Vi har några byggnader där vi har rapporter om att det kan finnas människor kvar. De jobbar med stor försiktighet, säger inrikesminister Osorio Chong, och lägger till att det kommer att behövas mer räddningspersonal, enligt Reuters.

Många av invånarna i staden kommer ihåg det katastrofala jordskalvet i staden, på dagen för 32 år sedan.

– Jag är så orolig. Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger Georgina Sanches, boende i Mexico City, till AFP.

Skalvet som skakade Mexiko hade magnituden 7,1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det inträffade ungefär klockan 14.15 på tisdagen lokal tid.

Det var bara timmar efter det att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävningar. Dessa övningar hålls alltid på årsdagen för katastrofskalvet 1985, då mer än 10000 omkom.

Fredrik Lamell, som studerar vid tekniska universitetet i Mexico City, berättar om skräckscener i samband med skalvet, då han befann sig i ett klassrum. Han beskriver jordbävningen som mycket värre än den som skedde för två veckor sedan.

– När hela byggnaden rör sig, när bord ramlar, takplattor ramlar, projektorn ramlar – då får alla panik och springer ut, säger han till TT.

Annons

Skolbyggnader i landet har fått stora skador och skolor i flera städer, bland dem Mexico City, håller stängt tills vidare. Provisoriska utomhussjukhus har satts upp på gatorna, där överlevande kan få vård.

Mexicos Citys borgmästare Miguel Ángel Mancera uppmanar på Twitter människor att markera sig säkra med Facebooks "safety check"-funktion. Han ber också alla att se över sina vatten-, gas- och elinstallationer, och att inte tända tändstickor, eftersom det finns risk för gasläckor.

Tisdagens skalv inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstaden Mexico City, på 51 kilometers djup, enligt USGS.

– Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet.

– Det är ungefär som ett förstoringsglas som fokuserar jordbävningsenergin, så det kan skaka ganska rejält fast avståndet är stort till epicentrum.

Tidigare denna månad drabbades Mexiko av en jordbävning med magnituden 8,1. Minst 98 personer miste livet i det skalvet.

Svenska myndigheter uppmanar svenska medborgare i området att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta sina anhöriga.

En skadad kvinna lyfts på bår från ett hus.
En skadad kvinna lyfts på bår från ett hus.Foto: Rebecca Blackwell

Människor i Mexico City röjer bland spillror och bråte efter det kraftiga jordskalvet som skakade Mexiko idag
Människor i Mexico City röjer bland spillror och bråte efter det kraftiga jordskalvet som skakade Mexiko idagFoto: ALFREDO ESTRELLA

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons