Annons
Nyheter

Delar av väg 100 stängs av – under dryg en månad

Trafikverket håller på att undersöka väg 100. Det gör att ett körfält från och till stängs av under en dryg månads tid. Men under rusningstrafik håller sig Trafikverket undan.
Vellinge • Publicerad 17 september 2019 • Uppdaterad 19 september 2019
Väg 100, arkivfoto.
Väg 100, arkivfoto.Foto: Tomas Nyberg

Målet med projektet är i slutändan att öka framkomligheten på väg 100 mellan trafikplats Kungstorp och Falsterbo. Främst är det förutsättningarna för kollektivtrafiken som ska bli bättre.

Men innan man kan ta exakt beslut om vad som kan göras måste vissa undersökningar utföras. Med start måndag den 16 september gör Trafikverkets personal markundersökningar på 50 olika mätpunkter. Det kommer att ske från och till fram till i början av november.

Annons

– Vi hoppas kunna gå ut med mer exakta tider. Men det kan vara att vi behöver använda hela perioden, säger projektledare Fredrik Holmlund på Trafikverket.

På platsen där undersökningen görs stängs ett körfält av. En undersökning tar mellan två och fyra timmar och trafikanterna får räkna med viss köbildning.

– Arbetet kommer att ske mellan klockan 9 och 15. Så vi undviker rusningstider, säger Fredrik Holmlund.

Undersökningarna kommer att äga rum i båda färdriktningarna.

Så går undersökningen till

Borrar hål i marken

En lastbil kommer att stanna till och parkera i närheten av förutbestämda undersökningspunkter på sträckan.

En mindre borrbandvagn lastas av från lastbilen och kör fram till undersökningspunkten. Borrbandvagnen borrar ett hål om cirka tio centimeter i diameter några meter ner i marken. Man får då dels information om vilka olika jordmaterial som finns, dels information om markens hårdhet.

En undersökningspunkt tar ungefär mellan två och fyra timmar att genomföra.

Källa: Trafikverket

LÄS MER:

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons