Annons

”De sköt rakt emot oss”

Jörgen Elvstrand, räddningsledare i Kristianstad, satt i förstabilen när räddningstjänst och polis möttes av raketskjutande personer då man åkte på brandlarm på Charlottesborg under nyårsnatten.
Kristianstad • Publicerad 1 januari 2018 • Uppdaterad 2 januari 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

– De sköt rakt emot oss. På något sätt höll de i raketerna och bara sköt, säger han.

Brandbilarna träffades. Han menar att det kan ha varit mellan 20 och 30 unga personer på platsen, men att det var svårt att uppskatta i mörkret.

Annons

– Vi möttes av en stor mängd ungdomar som i princip väntade in oss. När vi svängde runt där besköts vi med raketer hur mycket som helst. Så vi var tvungna att retirera och polisen backade också. Alla vi försökte kommit bort därifrån och till en säker plats där vi kunde diskutera hur vi skulle lösa problemet, säger Jörgen Elvstrand.

Han har jobbat inom räddningstjänsten sedan år 2000 och började arbeta i Kristianstad 2003.

Vad tänker du om att något sånt här händer i er yrkesutövning?

– Det är ju oerhört otrevligt att bli utsatt för detta. Det här var ett larm där vi agerar utefter att det är en lägenhetsbrand och personer kanske finns kvar i lägenheten. När vi svänger in där var de helt beredda på att vi skulle komma och bara sköt. Jag har aldrig mötts av det förr. Det kommer att finnas kvar i minnet på en. Det är ju inte därför vi åker ut, vi åker ut för att hjälpa.

Under nyårsnatten kom ett flertal larm till räddningstjänsten i Kristianstad. De på Charlottesborg uppgavs till en början handla om containerbrand och brand på balkong.

– Vi diskuterade problemet innan ikväll, men vi hade väl ingen sådan hotbild mot oss och polisen hade inte sagt att det var något riktat mot oss, säger Jörgen Elvstrand.

Räddningstjänsten samarbetar med polisen för att göra insatser som är så säkra som möjligt för personalen.

– Vi fortsätter med rutiner med samverkan med polis. Åker till brytpunkt först och värderar läget innan vi kan köra in på Charlottesborg. Det innebär en fördröjning, men vi är tvungna. Vi utvärderar löpande med polisen hur vi ska agera, säger Anders Pålsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons