Annons
Nyheter

David Cameron: Dags att gå vidare

Det blev ett tydligt nej i den skotska folkomröstningen om självständighet. "Nu är det dags för Storbritannien att samla sig och gå vidare", säger premiärminister David Cameron.
Nyheter • Publicerad 19 september 2014
Foto: 

Totalt slutade folkomröstningen i procentsiffrorna 45-55 och makalösa 85 procents valdeltagande. I bara fyra av de 32 länen fick ja-sidan majoritet.

Frågan om huruvida Skottland ska vara ett självständigt land har nu avgjorts för en generation framåt, säger Cameron i en första kommentar till resultatet i folkomröstningen som blev ett tydligt nej.

Annons

Förslag till nya lagar om hur Skottlands utökade självstyre ska se ut ska presenteras i januari, säger han enligt Reuters.

– Nu är det dags för Storbritannien att samla sig och gå vidare, säger Cameron till det stora pressuppbåd som samlats utanför premiärministerns residens på 10 Downing Street i London.

Nej-sidans ledare Alistar Darling kallade resultatet "betydelsefullt för Skottland men också för Storbritannien som helhet".

– Vi har tagit oss an frågan och vi har vunnit. De tysta har talat, säger Darling.

Han har lett kampanjen Bättre tillsammans och säger att valkampanjen stundtals varit tuff men att båda sidor nu måste fokusera på att arbeta för Skottlands bästa.

– Kampanjen har både ingjutit energi och delat oss. Det måste vi ta itu med, nu krävs ledarskap, säger han.

– Efter den här folkomröstningen kan vi stå enade.

Tidigare under morgonen twittrade Cameron: "Jag har talat med Alistair Darling - och gratulerat honom till en väl genomförd kampanj".

Ledaren för ja-kampanjen och den regionale regeringschefen i Skottland, Alex Salmond, har samtidigt accepterat nederlaget, rapporterar Reuters.

– Det är viktigt att säga att vår folkomröstning var en överenskommen process som skedde i samförstånd och att Skottland med majoritetsbeslut har beslutat att, i nuläget, inte bli ett självständigt land, säger Salmond i ett tal som refereras av hans parti The Scottish national Party.

Annons

Nu räknar Skottland med att den brittiska regeringen London kommer att stå kvar vid sina löften om mer självstyre för Skottland snabbt. Den stora utmaningen för Storbritannien att hålla de löften men gett om ökat självstyre.

– Utmaningen blir att hålla sig till tidtabellen och genomföra förändringarna inom två månader. Det är dramatiskt att man förändrar den politiska strukturen, men inte lika dramatiskt som om Skottland skulle bli självständigt med allt vad det innebär, säger Niklas Bremberg, forskare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och specialiserad på europeisk säkerhets- och utrikespolitik.

Enligt Lena Karlsson, redaktör för Världspolitikens dagsfrågor på Utrikespolitiska institutet, finns det risk att en del parlamentsledamöter kommer att streta emot.

– Cameron har lovat ökat självstyre, och det var ökat självstyre Skottland ville ha, men det fanns inte med i samtalen med Alex Salmond. Eftersom det var en sista minuten-åtgärd har Cameron stora förankringsproblem, flera konservativa ledamöter kommer att sätta emot, säger hon.

På Edinburghs gator stod ja-väljaren Tom Coyne, Skottlandsboende irländare, iklädd kilt:

– Alla länder har rätt till självständighet och frihet. England och Skottland har i hundratals år varit som förälder och barn - de borde vara mer som syskon, säger Coyne till TT.

Innan resultatet blev klara var det fortfarande gott om folk ute på stan i Edinburgh. Nere vid det skotska parlamentet, Holyrood, sjöngs och skrålades som om det gällde fotboll.

Bland stridsropen märktes ändå en viss trötthet – när de inledande resultaten inte gick som ja-sidan ville. Län efter län, med undantag för storstaden Glasgow, rapporterade klara nej-segrar.

– Vi håller modet uppe. Än så länge är det bara de små (länen) som har redovisat sina siffror. De riktiga resultaten kommer först nu, sade Fraser och Harry, två av alla ungdomar som vakade in folkomröstningen i den skotska huvudstaden.

Först när Dundee redovisade en klar majoritet för självständighet bröts trenden av nej-röster.

Annons

Fraser och Harry lovade ändå att hålla ut.

– Absolut. Vid parlamentet. Eller bara ute på gatan. Vi ger oss inte.

TT:s korrespondent
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons