Annons

Åtalet mot Madsen offentligt – så anser åklagaren att brottet gått till

Åklagaren åtalar Peter Madsen för ett brutalt brott – Kim Wall ska ha bundits fast och huggits med kniv innan hennes kropp dumpades i havet. På tisdagen offentliggjordes delar av åtalet.
Köpenhamn • Publicerad 23 januari 2018 • Uppdaterad 6 mars 2018
Ubåten UC3 Nautilus.
Ubåten UC3 Nautilus.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 16 januari åtalades Peter Madsen för mordet på Kim Wall, som kom från Trelleborg. Exakt dödsorsak är inte klar, men troligen har hon dött av kvävning eller knivskador på halsen. Madsen är även misstänkt för brott mot griftefriden och grova sexuella övergrepp.

På tisdagen blev delar av åtalet offentligt. Det är praxis i Danmark att det sker sju dagar efter att det lämnats in till domstolen. Till skillnad från i Sverige blir i Danmark största delen av förundersökningen oftast inte offentlig. Den kan innehålla saker som bilder, obduktionsprotokoll och resultat från teknisk undersökning.

Annons

Åklagare Jakob Buch-Jepsen åtalar Peter Madsen för ett brutalt brott, med flera grova detaljer.

I åtalet står det att man tror att Madsen planerat mordet på och styckningen av Kim Wall. Detta eftersom han bland annat tagit med sig en såg, kniv, skruvmejsel, remmar och rör ombord på ubåten där de skulle träffas.

Polisen har även beslagtagit flera andra föremål, bland annat en bärbar dator och en extern hårddisk. Sedan tidigare har åklagaren berättat att man på datorn hittat filmer som visar mord och tortyr av kvinnor. Peter Madsen ska inte ha producerat filmerna, men åklagaren menade att det visar på ett intresse för fetisch, tortyr och mord.

Journalisten Kim Wall gick den 10 augusti i fjor ombord på farkosten för att göra ett reportage om den kände danske ubåtsbyggaren och raketforskaren. Men hon kom aldrig i land igen. Brotten mot Wall ska ha skett någon gång mellan den 10 augusti klockan 22 och den 11 augusti klockan 10, på danska farvatten.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen.
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens och åklagarens utredning visar att Peter Madsen bundit fast Wall över huvudet och på armar och ben. Därefter misshandlade han henne genom att slå henne och hugga och skära henne tills hon dog.

Medan hon levde och var fastbunden ska Peter Madsen, enligt åtalet, ha förgripit sig på Kim Wall sexuellt, genom hot om våld och våld. Även det här ska, enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen, ha varit planerat redan innan de båda steg ombord. Enligt åtalet slog Madsen Wall och högg och skar henne flertalet gånger i underlivet.

När TA efter åtalet intervjuade Per Ole Träskman, professor emeritus i straffrätt, om fallet menade han att det är något som starkt talar emot Madsen: att Kim Wall knivhöggs medan hon var i livet.

Efter att Kim Wall dött ska Madsen ha styckat kroppen. Han ska ha sänkt benen, armarna och torson i havet genom att fästa fast rör på kroppsdelarna. Huvudet la han i en påse med rör och kastade även det i vattnet.

Förutom brotten mot Kim Wall åtalas Peter Madsen även för brott mot sjölagen, eftersom han kört ubåten på ett farligt sätt.

Rättegången mot Peter Madsen är planerad att starta den 8 mars i Köpenhamns byret. Åklagaren yrkar i första hand på livstid, i andra hand på det danska straffet förvaring som är ett tidsobestämt straff.

Annons

Man yrkar även på ersättning till Kim Walls anhöriga. Det står inte specificerat i den offentliga delen av åtalet vilken summa det rör sig om. Även den danska Sjöfartstyrelsen vill ha en ersättning på totalt 33 775 danska kronor.

Madsen nekar till att ha mördat och förgripit sig på Kim Wall. Han har erkänt styckningen av kroppen. Hans historia om vad som hänt har under utredningen ändrat sig flera gånger. Först menade han att han släppt av henne, därefter att hon dött av en olycka ombord på ubåten.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons