Annons
Nyheter

Åkeribranschen varnar för snökaos

Under veckan drabbas en stor del av landet av både snö och minusgrader. Samtidigt varnar Sveriges Åkeriföretag för att snöröjningen inte kommer att fungera, sedan tillämpningen av reglerna för förarnas vilotider ändrats.
Nyheter • Publicerad 28 november 2012
Foto: 

– Det kommer att saknas resurser och personer för att sköta snöplogningen. Det är svårt att veta hur det slår, men det kommer att påverka vägarna och trafiksäkerheten, säger vd Johan Lindström.

Förare och företag som bryter mot reglerna riskerar att få dryga böter, enligt Sveriges Åkeriföretag.

Annons

– Om snön kommer på kvällskanten så går man efter vila över och kör snö om det är akut. Men nu kan man inte göra det, eftersom då gör du en överträdelse som kan kosta så mycket som 200 000 kronor. Det är ingen som är beredd att ta den risken, säger Johan Lindström.

Att tillämpningen av reglerna ändrats beror på att Transportstyrelsen i år tagit över tillsynsansvaret för förarnas kör- och vilotider från polisen, som hade möjlighet att ge dispens från reglerna.

– Vi kan inte göra den eftergiften som polisen kunde. Vi har inte det mandatet, säger Henrik Olars, pressansvarig för vägtrafik och järnväg vid Transportstyrelsen.

Styrelsens generaldirektör ska enligt Olars träffa näringsdepartementet för att försöka lösa frågan.

– Vi har försökt hitta något kryphål från EU-reglerna, men inte hittat det. Vi vill ju naturligtvis inte att det ska vara ett problem för trafiksäkerheten, säger han.

Ann Ekstrand
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons