Annons

500 hjälper till i vården

Över 500 personer har anställts i den skånska vården för att hjälpa till under coronapandemin. De flesta har anställts på Skånes universitetssjukhus.
Skåne • Publicerad 14 maj 2020
Extra personal hjälper bland annat till med provtagning av patienter.
Extra personal hjälper bland annat till med provtagning av patienter.Foto: Lasse Ottosson

Drygt 5 000 personer har anmält intresse för att hjälpa Region Skåne i arbetet med covid-19, både i vården och i service som städning.

– Det är helt fantastiskt, det visar på ett enormt engagemang, säger Lea Blomberg, enhetschef på Region Skånes HR-avdelning i ett pressmeddelande.

Annons

Mer än 500 av dem har anställts. De flesta, drygt 300 undersköterskor, sjuksköterskor och läkarassistenter, har fått jobb på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö.

Sjukhusen i nordöstra Skåne, Kristianstad och Hässleholm, har fått förstärkning av drygt tio sjuksköterskor och undersköterskor.

På sjukhusen i nordvästra Skåne har cirka 60 sjuksköterskor och undersköterskor fått jobb. I primärvården i hela Skåne har ett fåtal sjuksköterskor och undersköterskor anställts.

Regionservice har förstärkts med drygt 80 anställda, främst lokalvårdare, tvättbiträden och servicevärdar.

De har anmält intresse via webbsidan Hjälp till. De som inte har den kompetens som Region Skåne efterfrågar har hänvisats till Röda korset eller kommunerna.

Fakta

Sjukdomsläget i Region Skåne

Totalt antal konstaterade covid-19-fall i Skåne: 1 164 (+36).

Totalt antal provtagna i Skåne: 11 109 (+310).

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne i dag: 75 (+3) varav 21 (+-0) i intensivvård.

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 110 (0), av dessa har 71 avlidit på sjukhus.

Antal sjuka i några skånska kommuner: Kristianstad: 36, Hässleholm: 21, Trelleborg: 20, Ystad: under 10.

Vårdade på olika sjukhus: Kristianstad: 5 varav 3 som får intensivvård. Ystad: 3 varav en i intensivvård. Trelleborg: 2.

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons