Annons
Nyheter

Terrorattack i Burkina Faso krävde 20 liv

Burkina Faso • Publicerad 14 augusti 2017

Dådet har krävt 20 dödsoffer. I dödstalet ingår två angripare, som förmodas ha varit militanta islamister, uppger kommunikationsministern Remi Dandjinou enligt Reuters.

Annons

– Det är en terrorattack, säger kommunikationsministern Remi Dandjinou.

Restaurangen Aziz Istanbul är populär bland utlänningar. Offren kommer från flera olika länder, enligt Dandjinou. Han säger att minst en av de döda är fransk medborgare. Enligt uppgifter från sjukhuset är ett av offren turkisk medborgare.

Det är oklart vilka som ligger bakom attacken. Vittnen har berättat om intensiv skottlossning från tre män som anlände med bil vid halv tio på kvällen. De öppnade eld mot gäster som satt utanför restaurangen.

En kvinna säger till Reuters att hon firade sin brors födelsedag på restaurangen.

– Jag bara sprang, men min bror är kvar där inne, säger hon.

Även efter det att militär och polis kommit till platsen hördes sporadisk skottlossning, enligt en journalist på nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsstyrkorna har gått till motattack, bekräftar kommunikationsministern. Tre militanta islamister har dödats. De misstänkta terroristerna ska befinna sig i en del av byggnaden där restaurangen ligger och en insats pågår.

En person i säkerhetsstyrkorna säger att gärningsmännen har tagit gisslan i byggnaden. Regeringen bekräftar, via kommunikationsministern, att människor är fast i huset.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder och gränsar i norr till Mali som under lång tid har kämpat mot våld från militanta islamister.

Det västafrikanska landet har drabbats av ett ökande antal attacker från militanta islamister de senaste åren. I januari 2016 dödades 30 människor i en attack mot ett hotell och ett närliggande kafé i Ouagadougou. Terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, tog då på sig ansvaret tillsammans med en annan grupp.

Annons

Afrikanska länder har gått ihop om en gemensam militär styrka för att bekämpa militanta islamister i Sahel, det område som sträcker sig från Senegal vid Västafrikas kust och österut över Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tchad. Men insatsen saknar pengar och kommer inte att vara på plats förrän i slutet av året.

Arkivbild: I januari 2016 dödades 30 människor i en attack mot ett hotell och ett närliggande kafé.
Arkivbild: I januari 2016 dödades 30 människor i en attack mot ett hotell och ett närliggande kafé.Foto: Theo Renaut
TT
Annons
Annons
Annons
Annons