Annons
Nyheter

Ett rofyllt dygn

Klockan ett på lördagen gick startskottet. Nu ska flera trelleborgare ro i ett helt dygn.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2017 • Uppdaterad 19 november 2017
Så här kommer det att se ut fram till klockan 13 på söndagen. Från höger: Ronny Clair, Kerstin Olsson, Daniel Jönsson och Madeleine Nilsson.
Så här kommer det att se ut fram till klockan 13 på söndagen. Från höger: Ronny Clair, Kerstin Olsson, Daniel Jönsson och Madeleine Nilsson.Foto: Tomas Nyberg

I en inhägnad yta står fem roddmaskiner uppställda. Där kommer 15 personer att svettas fram till klockan ett på söndagen.

I ett helt dygn ska fem lag, med tre personer i vardera lag, ro så långt de kan. För varje kilometer som ros in skänker privatpersoner och företag varsin krona till ett välgörande ändamål.

Annons

– Det här kommer bli något av det värsta man har gjort. Men om det tar emot är det bara att tänka på hur svårt de barnen som vi hjälper har det. Det sporrar en, säger Daniel Jönsson.

Det var han, Linus Bladh, Daniel Steen och Jonas Larsson som kom på idén att de skulle ro i ett helt dygn för att samla in pengar till ett välgörande ändamål.

Nu är ”Ro för livet” igång på Sportsclub Oasen på Karbingatan.

Det är de tre förstnämnda som turas om att ro. Jonas Larsson håller i evenemanget.

Det var först i slutet av oktober de kläckte idén. Sedan har det gått snabbt.

När evenemanget började på lördagen hade cirka 220 privatpersoner och familjer bestämt sig för att skänka en krona per kilometer. Därutöver ställer cirka 50 företag upp, antingen med att skänka pengar per kilometer eller bidra på annat sätt.

– Vi har fått en härlig respons från både personer och företag i Trelleborg och många ställer upp på det här, säger Daniel Jönsson.

Den organisation som får pengarna som ros in är ”Ronald McDonald House Charities”, en fond som tillhandahåller bostäder i anslutning till barnsjukhus, där familjer kan bo tillsammans under tiden som barnen behandlas för svåra sjukdomar.

Ro för livet invigdes av Jennie Norén, som är verksamhetschef för Ronald Mcdonalds hus i Lund, vilket är ett av fem hus i Sverige som organisationen har. Det är till huset i Lund som arrangörerna vill att pengarna ska gå till.

Annons

– Det här är helt fantastiskt det här. Vilka killar. Man blir alldeles varm i hjärtat av deras engagemang, säger Jennie Norén.

Cirka 650 familjer per år bor i huset, som finns i anslutning till barnsjukhuset. Det kostar inte familjerna något när de får bo på Ronald Mcdonaldshuset med barnen.

Organisationen är självförsörjande och behov av bidrag.

– Det är viktigt för sjuka barn att man kan få bo med sin familj under tiden man får hjälp. Den psykiska hälsan blir också bättre, säger Jennie Norén.

Nu återstår det att se hur mycket pengar alla engagerade människor drar in.

”I kväll och i natt får vi ro lite längre så att vi hinner äta och smälta mat och sedan vila. Men det kommer bli jobbigt det här.”

En tv hänger på en pelare och musik pumpas ut högt ur högtalarna, det ska hjälpa deltagarna att orka hela dygnet.

Det gäller för dem som ror att hushålla med krafterna och röra på sig rätt så inte kroppen tar stryk.

Linus Bladh, Daniel Jönsson och Daniel Steen började ro sina första 20 minuter i roliga dräkter. Linus Bladh började ro i en rosa kanindräkt.

– Vi ville göra något roligt för barnens skull nu när vi började men det var fruktansvärt varmt. Jag har nog aldrig tappat så mycket vätska så snabbt, säger Linus Bladh, samtidigt som han fyller på med ny vätska innan han ska sätta sig i roddmaskinen igen.

De började ro 20 minuter var innan de byttes av.

Annons

– I kväll och i natt får vi ro lite längre så att vi hinner äta och smälta mat och sedan vila. Men det kommer bli jobbigt det här, konstaterar han.

– Jag gjorde en toughest-tävling på Solvalla en gång som varade i 24 timmar. Vi var fyra man som turades om då. Jag grät på natten. Det var oerhört tufft mentalt, berättar Linus Bladh.

Förutom de fem lagen finns det ett allmänhetens lag, som alla kan vara med i. Vill man vara med och ro i detta laget kan man ta sig till Oasen.

En av dem som började ro i detta laget var Jessica Ilievska, som tillsammans med sin man Zoran och son Melvin, turades om att ro innan de skulle gå på ett gympapass.

– Detta är ett fantastiskt initiativ. Det är inte ofta jag kör i en roddmaskin men i dag är det för en god sak och då är det roligt, säger Jessica Ilievska.

Under tiden alla ror pågår också aktiviteter för barn i lokalen. Man kan även stödja genom att köpa lotter och på sätt vinna priser som företag skänkt.

Nu gäller det för alla att orka ro fram till klockan ett på söndagen.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons