Annons
Nöje

Loreen och Dead By April till Globen

Två av favoriterna höll för trycket. Loreen och Dead By April tog sig direkt till final i Melodifestivalen.
Nöje • Publicerad 5 februari 2012
Dead by April gick direkt till finalen i Globen med sin låt Mystery.
Dead by April gick direkt till finalen i Globen med sin låt Mystery.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Torsten Flink gick vidare till Andra Chansen.
Torsten Flink gick vidare till Andra Chansen.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Loreens suggestiva "Euphoria" gick hem hos publiken. Loreen gick rakt till finalen i Globen.
Loreens suggestiva "Euphoria" gick hem hos publiken. Loreen gick rakt till finalen i Globen.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Det började på sämsta tänkbara sätt och slutade i triumf. Loreen föll av scenen under genrepet i Växjö och var nära att skada sig illa. Efter repetitionen var hon förbannad och en smula skakad, men på lördagen lyckades hon samla sig och genomförde sitt nummer perfekt.

Den minimalistiska koreografin och inte minst Thomas G:son och Peter Boströms låt "Euphoria" föll tv-tittarna i smaken och en lycklig Loreen kunde som första artist kvittera ut en direktbiljett till finalen.

Annons

- Jag kan inte fatta att det är sant. Ni kan inte fatta hur glad jag är. Just nu vill jag bara böla, sade hon direkt efter deltävlingen.

Efter genrepets fadäs fick hon en handbok av sin manager om hur man blir av med sin oro. Den läste hon inför lördagskvällens elddop.

- På scenen tänkte jag bara: "Ramla inte, ramla inte. Jag får inte ramla".

I Globen får Loreen sällskap av mjukmetal-bandet Dead By April som gick vidare med sitt bidrag "Mystery". Göteborgarnas boyband-inspirerade rock fanns bland förhandsfavoriterna men många reste frågetecken för om deras för Melodifestivalen hårda musik skulle hitta hem hos tv-tittarna. Deras avancemang måste därför betraktas som något av ett genombrott för metal i tävlingen.

- Jag tror att de som röstade på oss är samma personer som kommer på våra konserter. Det är allt från femåringar till pensionärer och metalfans, sade bandets kompositör och gitarrist Pontus Hjelm.

Mest uppmärksamhet under upptakten till den första deltävlingen fick annars Sean Banan som överraskade i Växjö genom att förvandla sin barnvänliga prutt- och rumphumor till en ganska slug kritik av Svenne-Sverige. Han vann publikens gunst i Växjö men tvingades ge sig på upploppet, och fick trösta sig med en plats i Andra chansen. Där får han sällskap av Thorsten Flinck som nog till mångas förvåning får en ny möjlighet att knipa en finalplats när uppsamlingsheatet avgörs i Nyköping den 3 mars.

Den guldglittrande programledartrion Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer och Helena Bergström glänste och drog ner rejäla skrattsalvor från publiken när de brast ut i ett sångnummer där refrängen slog fast att "Det är inte bara bögarnas fest".

Finalen i Melodifestivalen äger rum i Globen i Stockholm den 10 mars.

Mikael Hallqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons