Annons
Nöje

Eric Saade i schlager-final

Sveriges Eric Saade höll för förväntningarna. Efter en nervkittlande semifinal är "Popular" där den hör hemma - i schlager-EM:s final.
Nöje • Publicerad 13 maj 2011
Foto: 
Foto: 

Minuter kändes som timmar när resultatet lästes upp i Düsseldorfs stora inomhusarena. På torsdagskvällen gjorde nitton länder upp om de sista tio platserna i schlager-EM:s final. Ett efter ett presenterades namnen på de kvalificerade länderna.

Tystnad, ansträngd tystnad och till slut: Sweden.

Annons

På ett ögonblick förbyttes Eric Saades spända ansiktsuttryck mot ren glädje. Pressen på den unge svensken har varit stor under förberedelserna till semifinalen.

Tillbaka i topp

Det svenska bidraget fanns bland favoriterna i semifinal två. Även om Eric Saade själv har försökt glömma tävlingsmomentet var sångaren tidigt klar över sina ambitioner. Han skulle inte upprepa misslyckandet från i fjol då Anna Bergendahl åkte ur i semin.

Fiaskot i Oslo var första gången ett svenskt bidrag misslyckades med att ta sig till final i schlager-EM. Genom Eric Saades kvalificering är Sverige tillbaka i hetluften.

Flera av tävlingens mest intressanta bidrag fanns i Sveriges semi. Det irländska tvillingparet Jedward tävlar med Frankrikes Amaury Vassili om favoritskapet hos de stora spelbolagen.

Storfavoriten höll

Duons scenshow är en färgexplosion som tog sig rakt till final. Allt annat än ett irländskt avancemang hade varit en rejäl skräll.

I torsdagens tävling uppträdde även den israeliska divan och schlagerikonen Dana International. Sångerskan vann schlager-EM 1998 och har kultstatus bland schlagerfans. Men Dana International är uppenbarligen inte längre lika populär i Europa. Hennes "Ding dong" tilltalade fick tummen ned av tittarna och hennes bidrag är inte ett av de 25 som gör upp i lördagens final.

Bland våra grannar i Skandinavien har nu alla utom Norge lyckats ta sig vidare till final när det efter torsdagens semifinal också står klart att Danmark tagit sig till final.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons