Annons
Nyheter

Räkna inte ut USA

USA är, som vanligt, världens mest kritiserade land. USA har varit Frankrikes hatobjekt.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011

Fransmännen har glömt att om inte USA gått in i andra världskriget – det som en amerikansk historiker har kallat det europeiska inbördeskriget – hade Europa förvandlats till ett nazistiskt koncentrationsläger. Och, sedan, om inte USA organiserat Nato, till ett kommunistiskt koncentrationsläger. Lars Ohly hade sedan försökt förklara varför det senare var så mycket bättre och rättvisare än det förra.

Ekonomijournalisterna skriver dagligen om att USA är hårt skuldsatt och att Kina snart går om.

Annons

USA höll på att ställa till med en internationell kris när kongressen inte kunde enas om finansieringen av budgeten. Men den krisen berodde inte på ekonomin utan på att det politiska systemet inte fungerade.

Siffrorna i det kommande är i huvudsak hämtade från The Economists sammanställningar.

Den amerikanska ekonomin, mätt som bnp, är cirka fyra gånger större än Kinas. Kina växer snabbare än USA. Men ett viktigt mått på ett lands tillväxtpotential är patent och forskning. Amerikanska patent, genomsnitt 2004–2006, var 83 000. Kina kom upp i 16 000. USA satsade USA 344 miljarder dollar på forskning och utveckling, Kina 38.

Omvänt är Kina bättre än USA på att plagiera andra länders innovationer. Det kan ett enskilt land tjäna på. Men i längden förutsätter nya kopior att det kommer nya original.

Kinas ekonomi växer snabbt. Men ekonomin är en mix av utvecklade urbana enklaver i ett fattigt jordbruksland. Det kinesiska jordbruket sysselsätter 41 procent av arbetskraften men ger bara 11 procent av bnp.

I de enorma inkomstskillnaderna i Kina ligger frö till framtida konflikter som kan skaka systemet. Kombinationen av politisk diktatur och marknadsekonomi är ett unikt historiskt experiment; vi vet alltså inte hur det slutar.

Civilekonomen Peter Stein har i en studie för Swedfund funnit att tio länder i Afrika har högre bnp per capita än Kina.

Det amerikanska skattetrycket är cirka 30 procent av bnp, mot cirka 45 i EU. Det innebär att USA med en federal moms på säg 10 procent snabbt kan dra in pengar för att reducera statsskulden. Medan EU-länderna av ekonomiska skäl har svårt att pressa upp skattetrycket utan att skada ekonomin.

Den amerikanske ekonomen Paul Romer har i sina analyser av tillväxtmekanismer visat att en huvudförklaring till skillnaden i ekonomisk tillväxt mellan USA och Europa ligger i att i USA utbildar universiteten folk för näringslivet, inte främst, som i Europa, för den offentliga sektorn.

På 1800-talet var USA en vildmark som på hundra år blev världens starkaste ekonomi. Något för oss i Europa att tänka på.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i DN och publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Mattias Karlsson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons