Annons
Nyheter

Lyss till Kassandra

Hur går det för den som kommer med allvarliga budskap? Erik Dahmén borde veta.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2012

Han var professor i ekonomi på Handels i Stockholm och varnade tidigt för att ”den svenska modellen” helt bortsåg från företagens och entreprenörernas roll i ekonomin. Socialdemokratin såg företagarna som statens fiender; om de kunde kämpas ned skulle fler få arbete, med högre löner.

Gamle finansministern Gunnar Sträng kallade Erik Dahmén för Sveriges Kassandra. Hon var en trojansk prinsessa som till allas förtret förutsade kommande olyckor. Dahmén replikerade, efteråt, att Kassandra inte blev trodd men senare, när alla såg att hon fick rätt, blev hon avrättad.

Annons

Hyllningstalen i Bryssel till euron möts nu med något avtagande applåder.

När EMU infördes försäkrade somliga ekonomer att den gemensamma valutan skulle öka handeln och därmed tillväxten. Och visst, det fanns ett prejudikat – guldmyntfoten blev internationell från 1870-talet; Sverige gick med 1873; som mest ingick 32 industriländer; guldmyntfoten fungerade som en internationell valuta; och från 1870-talet till 1914 ökade världshandeln och de internationella investeringarna mer än vad de gjorde decennierna efter andra världskriget.

Men nu ser vi att eurozonen är felkonstruerad. Länder med helt olika BNP per capita och tillväxttakt har samma valuta. Därmed kan de inte ta upp skillnader i tillväxt, lönsamhet, kostnader etc i växelkursen. Utan alla dessa skillnader slår igenom i produktion och sysselsättning, som faller i svaga ekonomier.

Grekiska politiker, som med 1950-talets regler borde omhändertagits på S:t Lars i Lund, överbelånade landet, och sänkte dess BNP med 20 procent. Italien har sedan eurons införande fått 34 procents ökning av sina relativa arbetskraftskostnader, 0,25 procents årlig tillväxt, och förlorat en tredjedel av sin exportmarknad. Portugal är än mer skuldsatt.

Nedskärningar är nödvändiga, men gör allt värre. Skuldländernas grundproblem är inte skulder utan att de inte har mekanismer för tillväxt. Och det är bara tillväxt som kan ge dem resurser att betala tillbaka skulderna.

Lång tid var svensk ekonomisk debatt och politik fixerad vid att vi skulle ha samma kostnadsutveckling som andra länder, via devalveringar. Konkurrenskraft, hette det. Erik Dahmén, som var klarsynt och därmed missförstådd i debatten, argumenterade för ett annat begrepp: utvecklingskraft. Med det menade han industrins förmåga att utveckla nya tekniker, nya produkter, som kunde generera högre inkomster.

De styrande i EU-kommissionen läser nog inte böcker; de anser sig ha viktigare uppdrag. Men om någon fick en aning om ekonomisk litteratur skulle de översätta Dahmén, och försöka läsa honom, om de nu har utbildning för sådant.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i DN och publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Mattias Karlsson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons