Annons
Nyheter

LO ville döda företagandet

Bör vi glömma att LO en gång ville konfiskera företagen i Sverige? Eller bör vi komma ihåg det? Här en kort påminnelse.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2013

I fredags, 4 oktober, var det 30 år sedan 75 000 företagare demonstrerade mot den socialdemokratiska regeringens förslag till fem löntagarfonder. Tåget gick till riksdagshuset. Olof Palme, statsministern, som själv hållit hyllningstal till diktatorer, vägrade ta emot företagarna. En reflex av partiets syn på privat företagande.

Men de fem löntagarfonder som socialdemokrater och kommunister röstade igenom 1983 var relativt ofarliga jämfört med Rudolf Meidners förslag 1975. Han hade LO-kongressens uppdrag att skissera ett system som främst skulle ge löntagarna del i förmögenhetsuppbyggnaden inom företagen, och inflytande över företagen. Här en kort sammanfattning av hans förslag:

Annons

Alla företag skulle tvingas att varje år till facket emittera aktier motsvarande 20 procent av årets vinst, alternativt 30 procent. Rapporten är fylld av tabeller som visar hur snabbt facket skulle få majoriteten av aktier i olika företag, och därmed ta makten.

LO-kongressen antog Meidners förslag med acklamation, men införde ett litet undantag. Meidner insåg att systemet skulle bli svårhanterligt om alla lönsamma småföretag skulle med, som hårfrisörskor. Så han föreslog att systemet skulle omfatta alla företag med minst 50 anställda. Det undantaget tog LO-kongressen bort. Hårfrisörskorna skulle också fångas in.

Männen i LO-styrelsen visste att de bestämde. De finansierade regeringspartiet. Pengar ger makt. Medborgarna skulle lyda.

Meidners rapport diskuterade inte konsekvenserna av löntagarfondsystemet. Synd, ty de var allvarliga. Först skulle systemet leda till en extrem koncentration av makt. Ledningarna för löntagarfonderna skulle förena fack, arbetsgivare och företagsägare. Vart skulle den som kom i konflikt med sin arbetsgivare vända sig?

Vidare: Om alla vet att om ett företag blir lönsamt kommer facket att konfiskera det – vem vill då starta ett företag? Nyföretagandet i Sverige skulle helt försvinna.

Hur skulle svensk ekonomi utvecklas om ingen under ett helt sekel skulle våga starta ett företag? Den frågan diskuterades inte alls i Meidnerrapporten.

Löntagarna skulle få del i förmögenheterna, och inflytande, enligt Meidners direktiv. Så blev det inte. På nästan varje sida i sin utredning betonar Meidner att all förmögenhet, allt inflytande ska organiseras kollektivt. Den enskilde ska inte få någon del av förmögenheten, av utdelningar, av rösträtt; allt ägande och allt inflytande ska gå till organisationen.

Meidners förslag skulle lett till en extrem koncentration av makt – LO-styrelsen skulle bestämt över alla. Nyföretagandet skulle försvunnit. Ekonomin skulle helt knäckts. Det var det system som LO-kongressen hyllade.

Petter Birgersson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons