Nyheter

Ystadsbor vill ha filmprojektet

Ystadsborna har engagerat sig i filmprojektet. Både privatpersoner och företagare trycker nu på kommunen för att chansen inte ska gå förlorad.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2003

I går överlämnade Christel Månsson och Helena Östergren 400 namnunderskrifter till kommunalråd Kent Mårtensson (s). - I dessa tider av besparingar kommer här någon som har framtidstro och optimism, någon som vill satsa. Tänk vilket lyft det här skulle vara för Ystad, både för kommunen och för småföretagarna, säger Christel Månsson som är inredningsarkitekt och egen företagare. Hon drog igång namninsamlingen efter att ha reagerat starkt på politikernas uttalanden i tidningen om brist på pengar till projektet. De som skrivit under uppropet menar att de gärna betalar mer skatt bara projektet blir av. Enligt en snabb uträkning som Christel Månsson gjort skulle varje kommuninvånare betala 1,92 kronor per år mer i skatt i fem år för att stödja projektet. - Nu får det vara nog sparat. Här får vi serverat på silverbricka. Man kan inte tänka så kortsiktigt att man sparar in absurdum, säger hon. Hon tyckte att responsen från kommunalrådet i går var god även om inga pengar kunde utlovas. Även två företagsorganisationer har i skrivelser till kommunen ställt sig positiva till projektet. De är säkra på att kommunen och näringsidkarna kommer att tjäna långt mer än det man satsar. Resurs Ystad menar att projektet är en naturlig utveckling av redan existerande Mankellfeber. "Låt oss inte missa tåget nu när vi har fått elektricitet", skriver ordföranden Per-Olov Aronsson. Ingvar Öberg, ordförande i Företagarna i Ystad, menar att kommunen förtjänar denna uppmärksamhet och skriver att "Filmkaraktären Kurt Wallander hör ju hemma i Ystadmiljö". - Vi ser det här som en jättechans för Ystad. Det är positivt både för turismen och för företagarna. Vi ville med skrivelsen visa att vi stöttar det här helt. Jag kan inte tänka mig något ont av det, säger Ingvar Öberg. Även på regementet och företaget Vasallen som har hand om fastigheterna är allt klart för start - bara satsningen klubbas. Vasallens vd Birgitta Ehrenfeldt hoppas snart få se den gamla luftvärnshallen bli till filmstudio. - Vi har träffat producenten Lars Björkman så sent som i dag och vi är överens om det mesta så långt det går. Huset är perfekt för verksamheten och det behövs inga stora förändringar som kräver investeringar, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.