Nyheter

Ystadoperans jubileumskonsert lyfte taket

Det var röda lyktan, klang och jubel när Ystadoperan i lördags firade sitt 25-årsjubileum med en dryga tre timmars konsert. Vi bjöds ett härligt program med sånger från de gångna åren men också annat underbart ur operans värld.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2003

I fonden satt de medverkande kring ett bord och kunde precis som den belåtna publiken avnjuta sina kollegors framträdanden. Kul idé. Richard Bark, Ystadoperans ledare och regissör i alla år, kunde naturligtvis inte undgå att beröra det sorgliga faktum att hans skapelse numera inte platsar på Ystads teater. Det häller vi alla med om, somrarna i Ystad är sig inte lika sedan Richard och hans skönsjungande medarbetare dragit till Lund. Sorgligt var också att höra att de enda kulisser som funnits kvar från Ystadoperans tid i staden, härrörande från den fantastiska uppsättningen av Philip Glass Achnaton natten till lördagen gått upp i rök i en av de mordbränder som drabbat Ystad. Maestro Richard Bark ledde sina operastyrkor genom 25 års uppsättningar. Men sedan var det minsann slut på det sorgliga! Det blev opera så nostalgin porlade i teaterns väggar, man hörde förtjusta oh och ah när vi mindes föreställningar som glatt oss så innerligt. Agneta Lundgren inledde med en aria ur den första föreställningen Brösten på Thérèse. Birgitta Svendén, en av Sveriges absoluta toppar på operascenen och numera hovsångerska, var med i opera nummer två Kärlekstorget. Denna afton imponerade hon med en aria ur Adriana Lecouvreur. Hon och Agneta avslutade också aftonens ordinarie program med Aidas och Amneris dramatiska duett ur Verdis Aida. Men innan dess hade vi glatt oss åt att få återhöra bland alla de sångsugna tenoren Bengt Gustafsson, Lena Nordin, som ju gjorde braksuccé i Luisa Miller, Marianne Gottlander, som sjöng Barbarasången ur Tolvskillingsoperan så man bara frös på ryggen och många andra. På scenen satt en förkyld Stefan Axelsson, barytonen som varit en klippa i många uppsättningar. Till publikens stora glädje tog han efter paus ton i en aria ur Edgar av Puccini. "Han kan bara inte låta bli att sjunga!" kommenterade en glad Richard Bark. Innan pausen fick vi vara med om något som väl knappast kommer ett hända igen. Hela gänget ställde upp efter Birgitta Svendéns uppmaning:"Nu ska vi ge dom!" Gissa om operaglädjen steg till himmelska höjder när alla (!) klämde i med kvartetten ur Verdis Rigoletto. Det har klagats ibland att Ystadoperans publik inte kommer från Ystad, att den inte lockar ungdomar och annat trams. Visst var medelåldern vid jubileumskonserten en bit över 27 år, visst såg man många andra än ystadbor i den knökafulla salongen. So what! Även vi som har gått in i den gyllene medelåldern vill ha roligt och få njuta. Skulle det nu vara så att det är just opera som får oss att tända till så är väl det inget fel. Och gäster är alltid välkomna till vår stad! Ett varmt tack till alla sångare och pianister och Richard Bark. Alla gjorde sitt bästa för att roa oss. Ni var verkligen värda det bifall som mötte er. Eva Löwgren

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.