Annons
Nyheter

Ystad ligger inte lägre än snittet

Chefen för BB i Ystad är förvånad. När hon undersöker sin egen statistik för användningen av oxytocin märker hon att Ystad inte alls ligger lägre än snittet.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2006
Birgitta Schooner, chef för Ystads BB, är förvånad över sin egen enhet använder lika mycket värkstimulerande medel som andra sjukhus. "Jag trodde att det skulle vara lägre." Här håller hon nya mamman Sara Nilssons bebis som ännu inte fått ett namn. (Mamma och barn har ingen koppling till artikeln.)bild: thorsten perssonFoto: 

– Det ser ju ut som att vi inte är ett dugg bättre än andra sjukhus, säger Birgitta Schooner, enhetschef för BB på Ystads lasarett.

Eftersom Ystads BB har en lång tradition av "aktivt födande" – att man ingriper så lite som möjligt i den normala förlossningen – trodde hon att användningen av det värkstimulerande medlet oxytocin skulle vara lägre.

Annons

Preparatet sätts ofta in i samband med en ryggslutsbedövning då värkarbetet kan avta, och Ystads lasarett har en väldigt låg frekvens av just ryggslutsbedövningar.

– Vår statistik på epiduraler (ryggslutsbedövningar) är 17 procent av de som föder vaginalt och jag har inte stött på ett annat sjukhus som är i närheten av det. På storsjukhus används epiduralbedövning i uppemot 50– 60 procent av fallen, säger Birgitta Schooner. Trots det har under totalt 5622 förlossningar vid Ystads BB oxytocin använts i 35 procent av fallen. För förstföderskor var siffran 54 procent medan 19 procent av omföderskorna fick preparatet.

I den nya forskarrapporten som presenterades på måndagen (se artikel intill) var det i snitt hälften av förstföderskorna och 18 procent av omföderskorna som fick det värkstimulerande droppet.

Birgitta Schooner menar att biverkningarna från oxytocin har varit debatterade i flera år.

– Oxytocin kan vara bra när det behövs, till exempel för att skynda på en förlossning då barnet inte mår bra i magen. Men det är ett potent läkemedel och det gäller att veta vad man gör när man använder det. Det får aldrig bli rutin, något som alla ska ha, säger hon men tillägger:

– Jag tycker nu inte att mammor ska bli oroliga för att få värkstimulerande medel. En förklaring till Ystads statistik på oxytocin kan vara att man räknat in samtliga förlossningar, och inte endast de som tog under 12 timmar som i forskarrapporten.

– Förhoppningsvis är våra siffror lägre om man tittar närmare på det. Vi ska följa studien noga och se över våra siffror, säger Birgitta Schooner.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons