Annons
Nyheter

YA-sportens VM-land: Frankrike

I dag kan världens bästa fotbollslag tvingas lämna VM. Regerande världs- och europamästarna från Frankrike är satta under hård press inför morgonens möte med Danmark.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2002

Allt annat än en fransk seger med två måls marginal betyder "au revoir" för guldfavoriten. I Ystad kommer Jacques Audibert att följa matchen på en fransk TV-kanal. Han är nervös och har, som alla andra fransmän, fullt av åsikter i ämnet. - Det blir svårt, oerhört svårt. Tittar man på det franska lagets statistik är det länge sedan de vann en match med två-tre bollar. Jag är skeptisk till att Frankrike klarar det - tyvärr? Jacques Audibert träffade sin svenska kärlek Ingalill redan på 70-talet. Efter ett antal år i Frankrike flyttade paret till Sverige 1980. I dag pratar han praktiskt taget flytande svenska, även om den charmiga franska brytningen tränger fram, ja, när Jacques pratar det låter nästan som om den kocken "Werner" är i farten. - Jag hejar naturligtvis på Frankrike, men Sverige ligger mig nästan lika varmt om hjärtat. Skulle lagen mötas har jag svårt att bestämma mig vilket lag som får sympatierna, säger Jacques diplomatiskt. Han har sett Frankrikes båda inledningsmatcher och tycker att det funnits brister i både spel och coachning. - För det första hade jag aldrig satsat på Djorkaeff som Zidanes ersättare. Det behövs yngre spelare i laget och Djorkaeff platser knappt ens i engelska Bolton. Leboeuf är en annan spelare som borde ha fallit för åldersstrecket. Nu är han skadad och missar ändå matchen mot Danmark. Candela få chansen som mittback, säger Jacques, som också vill ha in yrvädret Cisse i laget. Jacques Audibert har ett stort idrottsintresse, men har faktiskt aldrig själv spelat fotboll i någon organiserad form. Detta trots att han kommer från ett fotbollstokigt område av Frankrike; hemstaden Aix-en-Provence ligger bara några mil norr om Marseille, där Zinedine Zidane är Gud. - I Aix-en-Provence jobbade jag bland annat i universitetets simhall och tränade skollaget i vattenpolo. Jag har själv spelat vattenpolo i sju-åtta klubbar, men inte högre upp än i division 2, säger Jacques som för övrigt också hunnit med att introducera sporten i Ystad. Jacques har lite på känn att Frankrike inte kommer att lyckas i detta VM. Men han har verkligen ingen anledning att klaga på de glädjestunder som hans favoritgäng skänkt honom de senaste åren. - Det har varit några fantastiska år för fransk fotboll. Men laget har haft tur också. I EM var det ett övertidsmål räddade guldet och någon gång vänder lyckan. Det betyder emellertid inte att jag har gett upp hoppet om franskt avancemang i den här turneringen, danskarna kommer att få en jobbig match, avslutar monsieur Audibert.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons