Annons
Nyheter

YA-sportens VM-land 1: Senegal

Kali Diallo är fruktad anfallare i division 6-klubben Gislövsdals IK.Det är troligen slutstationen på en karriär som varit spännande, annorlunda och framgångsrik.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2002

När VM inleds i dag med matchen mellan Frankrike och Senegal kommer Kali att sitta bänkad framför TV:n tillsammans med landsmän från Senegal och vänner från Frankrike. Han har spelat fotboll i båda länderna och brinner av iver inför denna premiär som är mycket mer än en vanlig fotbollsmatch: Det är ett stycke idrottshistoria som skrivs på VM-arenan i Seouls. - Senegal är en gammal fransk koloni och det finns fortfarande massor av kopplingar mellan länderna. Men det här blir första gången länderna möts. Tidigare har Senegals landslag bara mött franska klubblag. Nu kommer landslagen att mötas, dessutom i en VM-premiär. Det kan inte bli bättre, säger Kali Diallo. Han skulle faktiskt själv kunna ha medverkat i den historiska matchen. Kali är född och uppvuxen i Senegals huvudstad Dakar och spelade som alla andra smågrabbar fotboll på fritiden. Han var talangfull och blev som junior uttagen i Senegals landslag. På bilden här intill värmer han upp inför en vänskapsmatch mot Sierra Leonne i början av 90-talet. - Fotboll är enormt stort i Senegal. Ungarna spelar barfota på sand. Stenar fungerar som målstolpar och lagen skiljs åt genom att hälften av grabbarna spelar med bar överkropp. Fotboll är den dominanta sporten i Senegal. Den absolut vanligaste drömmen för en sengalesisk grabb är att upptäckas av en fransk storklubb och bli professionell fotbollsspelare. Kali var bara en av tusentals lovande spelare från Senegal som valde att flytta till Frankrike för att spela fotboll. - Jag kom dit som 17-åring för att studera och spela fotboll. Det gick rätt bra. Jag spelade bland annat tillsammans med Khalilou Fadiga, som ingår i Senegals VM-lag, berättar Kali som sedermera träffade en svensk tjej och flyttade till Österlen. I Senegals VM-lag är i princip varje spelare proffs i Frankrike. Tittar man på ländernas VM-trupper så är betydligt fler sengaleser i den franska ligan än vad det är fransmän? Senegals största fotbollsstjärna någonsin, Patrick Vieira, är ett exempel på en spelare som är född och uppvuxen i Senegal (Dakar) men som flyttade till Frankrike och blev fransk medborgare. Det är en spelare som Senegal sannerligen hade behövt i mötet med de regerande världsmästarna. - Jag hejar på Senegal, men tror att Frankrike vinner. Jag tror att det kan bli ganska jämnt. Senegal har spelat allt bättre på sistone, avslutar Kali Diallo. Som - om ödet hade velat annorlunda - i eftermiddag själv hade kunnat springa ut i Senegals nationaldress på den mäktiga VM-stadion i Seoul. Nu får han hålla till godo med division 6-fotboll på Lunnarps idrottsplats med sitt Gislövsdal.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons